„Visul unei nopţi de iarnă” la Lăpoşel, Prahova


Nu se întâmplă în Anglia lui Shakespeare, ci în România adevărată. Știută, dar mai puțin văzută.
Iar dacă spune Poetul: „În lume nu sunt două Românii/Ci una doar și-aceea ne e vatra”, de data aceasta, ne fie cu iertare, dar nu are dreptate. Pentru că una-i România dezbinată și o alta – cea adevărată -, regăsită și păstrată de un grup de tineri din satul Lăpoșel, comuna Lapoș – Prahova.
Ei, „biruit-au gândul”! Cu fapta, nu cu vorba goală. Ei au creat o bibliotecă sătească în aer liber, la vremea când, să fim serioși, lumea nu prea mai citește.
Satul Lăpoșel – comuna Lapoș, Prahova. La 50 de kilometri de Ploiești, acolo unde, plastic, Marius Andrei-Barbu, „sufletul” unei inițiative mai rar întâlnite – aceea de a păstra tradițiile unei comunități – spune, plastic, că „întoarce uliul coada”.
Aceasta este, așadar, a doua Românie. Născută, nu trâmbițată. Păstrată cu tradiții, cu autenticitatea ei, cu sufletul curat, cu multe altele.
Ce înseamnă „Visul unei nopţi de iarnă” devenit realitate, aflați mai jos.

Marius Andrei Barbu

„Seara de Moș-Ajun” este mai mult decât un simplu eveniment – este sărbătoarea comunității noastre! Este momentul în care ne adunăm cu toții și ne bucurăm de reîntâlniri, de legătura cu copilăria, cu satul și cu tradițiile noastre vechi.
Fiind un sat mic, noi la Lăpoșel am crescut împreună. Copii, adolescenți, adulți și bătrâni, toți laolaltă. Aceasta este nota noastră de autenticitate și acesta este specificul pe care evenimentul nostru îl urmărește. Seara de Moș-Ajun nu este o serbare școlară, o gală elegantă, sau un spectacol, ci este un moment al nostru, al tuturor, creat pentru a fi cu toții împreună.
Astfel, prima parte a evenimentului nostru ne dorim să fie una relaxată, dedicată revederii și conexiunii cu spiritul autentic al satului nostru.
Discutăm, facem fotografii, ne răsfățăm la candy bar, savurăm băuturi calde, într-o atmosferă caldă și prietenoasă, iar pe fundal, colindele aduc magia sărbătorilor mai aproape.
Autenticitatea satului prinde viață prin mica expoziția de obiecte vechi și cusături populare locale. Aceste elemente ne oferă ocazia să redescoperim tradițiile de odinioară și să înțelegem mai bine frumusețea vieții rurale, așa cum era ea cândva. Este o invitație de a ne conecta cu rădăcinile noastre și de a celebra identitatea satului nostru, atât de bogată în povești și simboluri.

De ce Moș-Ajunul?
Pentru că acest sfânt moment ne-a adunat mereu! Când eram copii, era momentul în care ne strângeam cu toții – fie că am crescut în sat, fie că veneam de la oraș. Bucuria revederii și a sărbătorilor era nemăsurată.
Între timp, am crescut, iar viața ne-a purtat prin alte locuri, la școli sau la joburi care ne-au oferit modernitatea și confortul dorit. Însă această bucurie a Moș-Ajunului ne-a rămas în suflet. Toți vrem să fim în sat în seara de Moș-Ajun, și toți părinții vor să-și aducă copiii la colindat. De Moș-Ajun, toți suntem acasă!
Comunitatea noastră știe să prețuiască această tradiție transmisă din generație în generație, de la străbunici la bunici, de la părinți la noi. Iar acum, noi toți dorim să o ducem mai departe, către copiii noștri și generațiile viitoare!
De aceea, a doua parte a evenimentului ne invită să celebrăm valorile profunde ale Sărbătorilor de Iarnă.
Copiii satului și invitații speciali care ne trec pragul vor interpreta colinde și momente artistice care să ne reamintească bucuria și frumusețea acestor obiceiuri.
În final, Colindul Moș-Ajunului răsună și încheie evenimentul la ora 18:30 odată cu plecarea copiilor la colindat în sat.

Sperăm astfel ca „Seara de Moș-Ajun” să rămână în sufletele tuturor ca o amintire caldă și vie a spiritului comunității noastre, reunită în bucuria Crăciunului.
Noi suntem o echipă mică, și muncim cu drag  pentru a crea o seara specială, odată pe an. Avem nevoie de ajutor, pentru ca totul să fie de poveste.
Puteți dona sau puteți contribui cu orice bun considerați că ne-ar ajuta la eveniment până pe data de 20 decembrie.
 Pentru mai multe detalii scrieți-ne pe pagina de Facebook “Satul Lăpoșel” sau la numărul de telefon 0766 316 006 (Marius)