Chiojdeanca – Prahova. Locul unde oamenii dau a-nsufleţirii lor vamă


Pentru mulţi, probabil, atunci când spui „Cerc pedagocic”, este ceva banal. Pentru alţii, care au învăţat într-o şcoală din comuna prahoveană Chiojdeanca, înseamnă amintiri. Poate că generaţiile care au absolvit aici par un fel de „Cerc al poeţilor dispăruţi”. Dar nu este aşa, fiindcă altfel s-ar supăra profesoara de Limba română, Iulia Negroiu. Din păcate, plecată mult prea devreme dintre noi…
De ce amintim despre comuna prahoveană Chiojdeanca? Fiindcă astăzi, acolo, avut loc, într-adevăr, un Cerc pedagogic al profesorilor de istorie. Iar într-o informare a instituţiei de învăţământ, stă scris ca moto: „Cât de frumos sună glasul oamenilor care spun ceva adevărat, când smulg ceva din ei și-l întind altora ca pe o ofrandă. Ține, ia, acesta e sufletul meu.” Ileana Vulpescu”.
Iar pe mai departe, este amintit faptul că „în data 10 noiembrie 2023, a avut loc Cercul pedagogic al profesorilor de istorie de pe zona Urlați -Mizil. La activitatea susținută de doamna profesoară Mihaela Oprea a fost invitat istoricul Cristian Moșneanu, care le-a vorbit celor prezenți despre importanța istoriei și activitatea academicianului Andrei Rădulescu. Parohiile Chiojdeanca ( preot Ionuţ Manache) și Trenu ( preot Aurel Gaiță), domnul primar Baba Iana Gheorghe, alături de doamna director MANACHE VALENTINA, au consolidat prin prezența dumnealor parteneriatul ȘCOALĂ – BISERICĂ -COMUNITATE LOCALĂ„.
Iar în încheiere, este citat Andrei Rădulescu, fostul preşedinte al Academiei Române – născut în comuna Chiojdeanca – al cărui nume de altfel şi şcoala îl poartă: ” Dreptatea cere să dai fiecărei vremi ceea ce este al ei”.
La Chiojdeanca se dă, adăugăm noi, a-nsufleţirii vamă. Fiindcă puţini ştiu cât suflet se pune în această comună pentru ca şocoala să fie, într-adevăr, şcoală. Sau, pentru ca adevărata credinţă în cele sfinte să fie – mulţumită preoţilor Ionuţ Manache şi Aurel Gaiţă – nu de formă, nu de mântuială.
Sunt multe de spus şi de scris despre oamenii care pun suflet în ceea ce fac. Şi o fac bine! Dar, şi mâine e o zi… Sau, niciodată nu-i prea târziu.
(Galerie foto, Şcoala Gimnazială „Andrei Rădulescu” Chiojdeana)