Aşa cum ei au fost suflet în sufletul neamului lor, dându-şi chiar viaţa, şi noi suntem datori, măcar o dată pe an, să le cinstim memoria.
Este mai bine de un secol de când, odată cu „Schimbarea la Faţă”, pe data de 6 august, Cimitirul Eroilor din Tabla Buţii – Prahova e loc de pelerinaj. Acolo – şi e bine să nu ne aducem aminte măcat o dată pe an -, în Primul Război Mondial, la granița dintre Muntenia şi Ardeal, au murit oameni. Au fost soldați care au căzut seceraţi nu doar de gloanţe, ci şi de molime, de foame sau de frig.
Şi erau tineri… Şi erau frumoşi… Şi au fost...
S-a întâmplat în urmă cu mai bine de un secol de când, preotul Ioan Ștefan Vasilescu, din localitatea Slon, Prahova, ajutat de câțiva elevi, i-a înmormântat creștinește pe toți cei căzuți aici, neținând cont de taberele din care au făcut parte!
Mai mult decât atât, ce înseamnă să fii om? Ne întrebăm…Nu căutăm răspuns!
Reamintim doar că în data de 6 august 1922 avea loc primul pelerinaj la Tabla Buţii- Prahova. Iar de-atunci, mereu şi mereu, tot mai multe persoane au urcat an de an în acest loc unde Istoria nu s-a scris de către învingători.
S-a scris cu sânge!
Azi, jandarmii prahoveni au fost prezenți la ceremonialul militar și religios oficiat la Tabla Buții, comuna Ceraşu, Prahova, pentru a depune o coroană de flori în memoria celor care au luptat pentru un ideal. Şi nu numai ei! Şi mai adăugăm doar atât:
Poate niciodată atât de puţini oameni nu au făcut atât de mult pentru noi. Sau pentru o Românie întreagă!
(Galerie foto, IJJ Prahova)