Despre Mărțișor și folclor la Brebu – Prahova

Mariana DĂSCĂLACHE-NIȚICĂ
…Sau, simultan, și despre unul, și despre altul. Pentru că nu-i greu să întelegem ce înseamnă IMAGOCOSTUM, atunci când amintim despre Brebu, acolo unde există cea mai mare Galerie a Colecțiilor Etnografice din țară.
Și fiindcă nu doar în această localitate, numele Iraida Florea, directorul Centrului Cultural Brebu este sinonim cu păstrarea tradițiilor, a obiceiurilor și, în ultimă instanță, cu folclorul.
Folclor conservat sau adaptat timpurilor moderne de astăzi. Fiindcă a rămâne cantonat doar într-o ie, o fotă și-o năframă pe post de exponate înseamnă o mumificare a destinului tradițiilor și obiceiurilor noastre.
Ori, timpurile se schimbă, deci la fel și viziunea, aidoma și conceptul. Doar esențialul rămâne același. Iar acesta din urmă înseamnă identitatea noastră.

În fapt, la prima vedere, poate fi o expoziție. Și nu greșește cine afirmă acest lucru. Doar mai trebuie adăugat că în data de 28 februarie, între orele 16.00 și 18.00 va fi o „Poveste de dragoste de mărțișor” cu imagini foto și reprezentare a costumului tradițional românesc.
Plus, firește, momente artistice oferite de către soprana Livia Pisăliță, sau de către Cvartetul Școlii de Artă Ploiești.
Fiindcă Brebu este așezarea în care, odată cu portul popular „se poartă” și se pune în practică tradiția îmbinată cu erudiția Iraidei Florea.
Și cu ajutorul oamenilor implicați în astfel de proiecte de anvergură. Cum ar fi edilul comunei, Adrian Gheorghe Ungureanu.

Despărțim așadar, în silabe: IMAGO-COSTUM!
Așa ne privim retrospectiv, dar la timpul prezent, noi pe noi înșine. Așa înțelegem de unde venim și cine suntem.
Și tot așa, din perspectiva a ceea ce rămâne după trecerea noastră efemeră:
POSTUM-IMAGOCOSTUM…