Încă mai sunt oameni care nu îşi uită rădăcinile. Există persoane care duc mai departe două tradiţii: una – românească şi o a doua – a familiei. Contopite, înseamnă ceea ce are mai aproape de suflet neamul acesta: folclorul.
Fireşte, nu sunt mulţi, dar nici singuri astfel de oameni. Nu sunt mulţi, dar din prea-plinul lor talent, împărtăşesc şi altora!
Tocmai de aceea a scrie despre profesoara Daniela Radu, din Apostolache – Prahova, coordonatoarea Grupului „Bujorel de Prahova”, este complicat.
De ce? Fiindcă e greu să aminteşti în câteva cuvinte despre oameni care lasă o urmă de suflet pe unde trec.
Este, pe de altă parte, păcat să nu scrii despre spectacolele de caritate. Sau despre talente descoperite, „crescute” la „Şcoala de tradiţii”, numită Grupul „Bujorel de Prahova”.
Sunt, aşadar, oameni care „mişcă” – prin dansuri, prin păstrarea obiceiurilor şi tradiţiilor, prin colinde – şi satul, şi sufletul românesc.
Sau îl pun pe portativul simţirii noastre.
Oameni cu frica de Dumnezeu, care nu obosesc să se-mpartă şi să împartă din talentul lor, semenilor.
S-a întâmplat la Mănăstirea Apostolache sau la Căminul cultural din localitate. Sau la numeroasele ediţii ale „Festivalurilor de tradiţii şi obiceiuri pe Valea Cricovului”.
S-a întâmplat, se va mai întâmpla şi prin alte localităţi din Prahova.
Dar, pentru a duce mai departe toate acestea, mai trebuie ceva.
Iar acest „ceva” presupune ca un primar, un preot sau un director de şcoală să-şi de concursul. Să asigure un spaţiu pentru repetiţii, o scenă sau o sală de clasă.
Atât, şi de fiecare dată e un nou început al crezului că veşnicia chiar trăieşte la sat.
Iar mai nou, potrivit unei postări a prof. Daniela Radu, „pentru prima dată în comuna Tătaru – Prahova, la căminul cultural din satul Podgoria, se va desfășura pe data de 16 noiembrie primul Festival-Concurs Festina Talents. Un festival ce are în vedere promovarea și descoperirea tinerelor talente începând cu vârste fragede, de la 4 ani, până la 18-20 de ani.
Menționăm că festivalul cuprinde secțiuni de folclor, muzica ușoară, dans, miss, teatru, colinde dar și obiceiuri și tradiții populare românești și de Crăciun. Vă așteptăm în număr cât mai mare să vă înscrieți la concursul nostru a cărui gazdă voi fi atât eu, cât şi Ionuț Popa, primarul comunei Tătaru”.
Cum scriam, sunt oameni care lasă deschisă – prin vocaţie, prin suflet, prin cântec – poarta folclorului, simţirii, trăirii româneşti.
(Foto, arhivă)