De pe Strada Luminii (Câmpina) nu pot ajunge la Palatele Brâncovenești decât… „Îngerii Luminii”

Mariana DĂSCĂLACHE-NIȚICĂ
„Expoziţia «Îngerii Luminii» este de mare amploare, se desfăşoară în toate cele 14 spaţii expoziţionale ale Complexului Muzeal «Palatele Brâncoveneşti» din Mogoşoaia şi, deşi este structurată în fiecare sală pe o anumită temă (spre exemplu în Cuhnie tema solară şi cheia întregii expoziţii, în Gheţărie tema eroilor «Îngerii lui Brâncoveanu», în Foişor «Îngerii Începutului», în sălile din palat «Războiul», «Pieta» şi «Cele 10 Porunci»), prin susţinerea plastică şi a inspiraţiei solare este absolut unitară”.
Cu aceste cuvinte ne introduce în universul sculptural al artistului Alfred Dumitriu, curatorul expoziției de la Palatele Brâncovenești, dr. Vlad Dumitriu.
Iar la o simplă citire a acestui univers, parcă gândul te duce la Trilogia lui Dante: Infernul, Purgatoriul și Paradisul.
Sau, de ce nu?, la Cartea lui Andrei Pleșu, „Despre îngeri”.
Firește, una este să abordezi literar o astfel de temă și alta sculptural. E drept, citind recenzia făcută de către Vlad Dumitriu, senzația este aceea că, uneori, arta înseamnă nu doar literatură, pictură, cinematografie, ci toate la un loc.
Ce le (re)unește pe toate la un loc? Trăirile artistului și, evident, talentul.
Despre acestea, tot Vlad face o incursiune în literatură și nu numai: „Alfred Dumitriu explorează această temă a îngerilor din mai multe perspective: întreaga sa creaţie este tributară inspiraţiei solare, sursa Luminii şi a Vieţii pe Pământ, însă aspectele sub care i-a fost dezvăluită în creuzetul creator al minţii sunt foarte variate, de la forme care sugerează figurativul, cu potenţialul lui de comunicare şi accesibilitate, până la Tetraedrul tratat în limbaj aşa-zis abstract, singurul capabil să transmită esenţe prin simboluri, în acest caz a legăturilor dintre mineral, organic şi spiritual.
Tetraedrele, numite generic «Transcendent», prin complexitatea formei lor şi asocierea cu forma de cristalizare a atomului de carbon, aflat în toate formele organice, reprezintă chintesenţa operei lui Alfred Dumitriu. Echilibrul dinamic al volumelor se face concomitent din exterior spre interior, din interior spre exterior, şi pe toate suprafeţele şi vârfurile tetraedrului de la stânga la dreapta şi de la dreapta la stânga, realizând o comunicare angelică nu doar pe axa sus-jos ci în toate direcţiile spaţiului într-o mişcare totală, absolută şi de necuprins, care se regăseşte foarte frumos ilustrată şi în teoria cosmogonică din «Luceafărul» lui Eminescu. (…)”

Și, poate nu întâmplător, artistul locuiește în orașul cu cele mai multe zile însorite din an – Câmpina, pe strada Luminii. Deci, nicio coincidență în faptul că expoziția al cărei vernisaj va avea loc în data de 5 octombrie, la Palatele Brâncovenești – Mogoșoaia se intitulează „Îngerii Luminii”!
Absolvent al Academiei de Belle Arte din București, participant la două ediţii ale Taberei Naționale de Sculptură Monumentală Contemporană de la Ploieşti, Alfred Dumitriu are numeroase expoziţii personale în străinătate (Paris, Saarlouis, Saarbrucken, Lugano, Milano – Castellanza), precum și în țară (Bucureşti, Timişoara, Ploieşti, Câmpina, Vălenii de Munte, Sinaia).
În ceea ce privește expoziţiile de grup, pot fi enumerate: Paris, Milano – Castellanza, Magdeburg, Gabrovo, Bucureşti, Ploieşti, Cluj, Galaţi, Câmpina.
Lucrări Monumentale: Monumentul Unirii, Octavian Goga – Ploieşti, B.P. Haşdeu – Câmpina, Monumentul Eroilor – Poiana Câmpina, Anghel Saligny – Bucureşti.
Premii: Bucureşti, România, Bienala Artele Focului, marele premiu pentru sculptură, Ravenna, Italia, medalia de aur pentru participarea echipei României.