Mariana DĂSCĂLACHE-NIȚICĂ
Se spune că arta, în general, nu a salvat lumea. Ba, chiar mai mult: „Inter arma, silent musae”.
Or, noi, de la o vreme, tot într-un război, sub o altă formă, suntem.
Există, pe de altă parte, și un model în care retragerea în sine reprezintă un mod de supraviețuire. Iar muzele nu tac. Dimpotrivă!
O spune artistul brașovean Alexandru Leonard Truțiu: „Trăind într-o lume haotică, am simțit nevoia să ordonez gândurile și simțirile cu ajutorul unghiului drept, care devine reper pentru formă și fond. Folosind elemente de limbaj plastic, mi-am reformulat ideile printr-un proces ciclic, pornind de la grafică și transpunând în sculptură”.
Iar drept argument a celor scrise îl constituie expoziția intitulată „Sensuri II”, ce abordează o temă în care acestea pot deveni gânduri, iar gândurile pot căpăta formă.
Expoziția – care va avea loc în perioada 29 august – 11 septembrie la Galeria de Artă Ploiești – explorează caracterul multidimensional al temei prin cicluri compuse din 30 lucrări bidimensionale și șase lucrări tridimensionale, desfășurând vectori primordial de timp și spațiu, care devine un reper atât profesional, cât și personal.
În fapt, artistul Alexandru Leonard Truțiu caută să transmită dragostea și cunoștințele despre artă. Creațiile sale reprezintă căutări și propuneri pentru cine este dispus să vadă și partea frumoasă a acestei lumi. Lucrările grafice sunt realizate în tehnică mixtă, respectiv guașe, creion, laviuri, iar piesele de sculptură sunt realizate din piatră cu inserții de metal.
Vernisajul expoziției „Sensuri” – pentru aceia care vor să vadă o altă lume sau, de ce nu?, sensul/calea de a evada din „haos” – va avea loc în prezența artistului, la Galeria de Artă Ploiești, în data de 29 august 2024, ora 17.00.
Membru al Uniunii Artiștilor plastici din România, Alexandru Leonard Truțiu împărtășește, în lucrările sale, experiența de profesor de Educație Vizuală la Universitatea de Costa Rica, cadru didactic la atelierul de mozaic la Universitatea Continentală de la Științe și Arte, San Jose, Costa Rica, precum și la diverse instituții de învățământ din România.
Nu în ultimul rând, sunt de menționat expozițiile personale – cu abordarea artei românești, trecute și prezente întăresc convingerea că arta poate fi o salvare la vremea când lumea – în general, și individul – în particular, se manifestă „haotic”.
Creațiile artistului – realizate sub semnul unui optimism moderat dar dătător de speranță – se regăsesc atât în colecții de stat și particulare din România, cât și în Germania, Belgia, Costa Rica și Venezuela.