„Oricât de răspândită ar fi comunitatea Lăpoşel, mereu ne regăsim cu drag, și oricât de departe am fi în lume, mereu ne vom întoarce acasă”.
Cuvintele îi aparţin lui Marius Andrei Barbu (stânga imaginii), din localitate.
E drept, fiecare dintre noi avem un „acasă” pe care-l purtăm peste tot, numai că în satul Lăpoşel, comuna Lapoş – Prahova s-a întâmplat un mister: Aici a fost înfiinţată o bibliotecă sătească.
Iar ideea – ne spune, cu modestia-i caracteristică Marius Andrei Barbu, a aparţinut unor tineri. Noi credem că el este iniţiatorul şi „motorul” unui mister – fără ghilimele – care se petrece sub ochii noştri. Aici şi acum!
Rectificăm: Acolo – la 55 kilometri de Ploieşti – şi în vremurile noastre.
Biblioteca sătească într-o localitate cu nici 200 de locuitori?, poate veţi întreba.
Ei, bine, da!
Da, pentru că nişte tineri s-au gândit să facă ceva pentru o comunitate fără să ceară nimic înapoi. Iar acest ceva înseamnă nu doar biblioteca în sine (vom scrie mai jos şi despre ea), ci şi o stare de spirit.
Satul românesc, ca trăire, căruia nu puţini îi cântă prohodul, reînvie la Lăpoşel. Tradiţia, care spun mulţi, e uitată, prinde viaţă.
Aceşti copii, aceşti tineri a căror vârstă gravitează între 20 şi 30 de ani, au făcut cel mai frumos cadou unei comunităţi. Şi lor înşile!
Dar ei sunt modeşti, cum aminteam.
Marius Andrei Barbu nu vrea să apară el în fotografia reprezentativă de mai sus. Dimpotrivă, copiii şi tinerii care s-au raliat iniţiativei.
Şi să amintim despre doamna Cristina Andreea Stancu, directoarea Şcolii gimnaziale din localitate. Şi preotul paroh al localităţii. Şi de mulţi alţii!
Despre oameni care „au văzut idei”, îndrăznim să scriem fără teama riscului de a greşi.
„Carte frumoasă, cinste cui te-a readus la viaţă!”
Se spune că trăieşti mai multe vieţi, pe măsură ce citeşti mai multe cărţi.
Credem că această mică comunitate trăieşte şi în amintirea celor care nu mai sunt, şi pentru cei care sunt aşteptaţi să revină „acasă”.
L-am mai parafraza, pentru ceea ce se întâmplă la Lăpoşel – Prahova şi pe Arghezi: „Carte frumoasă, cinste cui te-a readus la viaţă!”.
Am mai scrie, în loc de „Băieţii de pe strada Pal”, „Tinerii din satul Lăpoşel – Prahova”.
Am scrie multe, dar nu poţi să descrii o stare de spirit în cuvinte.
A, dacă te implici, sau dacă măcar treci pe la magazinul sătesc unde sătenii vin să-şi cumpere o pâine, da!
Aceasta, în fapt a fost „strategia” tinerilor de la Lăpoşel. Poate că şi un titlu dacă cineva îl citeşte, se îmbogăţeşte.
Astfel ne duce gândul la coperta unei cărţi: „Oameni, locuri, întâmplări”.
Oameni care sfinţesc locul, locuri-meleaguri ce merită vizitate…
Cât despre „întâmplare” – acest cuvânt vine de la Templul în care a intrat Iisus.
Deci, faptul că ideea a prins contur într-o seară de Ajun de dinaintea Naşterii Domnului, nu-i coincidenţă. Întâmplare, da!
Biblioteca Sătească de la magazinul din Lăpoşel înseamnă viitor. Ba – cu riscul de a repeta un clişeu – faptul că tradiţiile în satele româneşti nu mor!
Nu de alta, dar aceşti tineri au în gând – iar noi nu ne îndoim de reuşita lor – vor să scrie o mică monografie. Cu legende din zonă, cu obiceiuri, cu…
Dar cu câte şi mai câte!
Iar a spune că sunt idealişti este o greşeală. Fiindcă idealurile se nasc şi mor.
Ori, ei pun în practică tot ce-au început în acea seară, noapte de Ajun de Crăciun.
A fost, aşadar, cu atât mai anapoda întrebarea noastră: Cum se ţine evidenţa cărţilor şi cum se plăteşte în cazul în care nu se restituie?
Detalii tehnice: sunt, într-adevăr, fişe, în care cel care împrumută o carte îşi scrie datele de contact.
Mai este ceva: noi ne îndoim că de împrumutăm şi uităm să înapoiem o carte, nu vom fi sunaţi şi somaţi să o restituim.
Cu atât mai mult: dacă cineva din alt sat, din altă localitate, ba chiar oraş împrumută o astfel de iniţiativă, nimeni din satul Lăpoşel – Prahova, nu-i va cere drepturi de autor.
Iar dacă am avea putere administrativă, sub indicatorul care aminteşte că am intrat în Lăpoşel, am pune şi-un banner pe care să scrie „Fii alături de noi”. (Îl puteţi vedea mai jos, în galeria foto))
Dar n-avem la îndemână decât cuvintele lui Mircea Eliade: „Ce oameni minunaţi trec pe lângă noi, iar noi admirăm prosteşte atâţia neghiobi numai că le-a popularizat numele politica. Uită-te în jurul tău!”.
Noi mai adăugăm doar atât:
Accesaţi „Satul Lăpoşel – Prahova Facebook” sau Barbu Marius Andrei– Facebook!
Ori canalul You Toube „Satul Lăpoşel”…