Sensibile, delicate sau cum vreţi să le spuneţi au fost subiectele abordate azi la Şcola Gimnazială Apostolache: drogurile, bullyingul, cyberbullyingul, consumul de substanţe energizante etc.
Şi a fost foarte bine punctat şi captat interesul celor peste o sută de părinţi prezenţi la „apelul-iniţiativă” lansat de către prof. Simion Pelmuş, directorul şcolii din localitate: „Copiii dumneavoastră sunt elevii noştri!”.
Fiindcă despre prezentul şi, mai ales, viitorul elevilor a fost acţiunea derulată astăzi.
O activitate despre care, unii poate se grăbesc să spună: „A fost ca să fie. A fost fiindcă era trecută în calendarul activităţilor!”.
Ori n-a fost deloc aşa! Deloc, câtă vreme despre droguri şi violenţă şcolară a vorbit subcomisar Georgeta Ionescu, reprezentantă a Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CRPECA) Ploieşti.
În fapt, iniţiativa directorului Simion Pelmuş, la care au răspuns prezent părinţi şi cadre didactice a fost subsumată ideii „Mai bine să previi decât să combaţi”.
Cât despre droguri sau bullying, despre care auzim aproape zilnic, tot dumnealui a punctat: „Fiecare casă este o universitate, în care părinţii sunt profesorii”.
Nimic mai adevărat!
N-avem de unde şti cât de mult părinţii prezenţi s-au simţit flataţi de o astfel de afirmaţie. Dar, cu mai multă grijă vizavi de „preocupările” extraşcolare ale copiilor, cu siguranţă, vor fi!
E drept, au citit şi mai ales au auzit la televizor despre cele două teme abordate, dar altfel au stat lucrurile – inclusiv pentru elevii care au participat la această „terapie preventivă” – cât timp au fost prezente la activitatea prof. înv. primar Liliana Cristea, Otilia Pîrvu sau Alexandra Lixandru.
Nu în ultimul rând, din partea Primăriei Apostolache, responsabilul cu asistenţa socială, Alexandra Stan.
A fost momentul în care directorul Simion Pelmuş a explicat pe înţelesul tuturor că, printre altele, „învăţătura vine din şcoală, educaţia – din familie”.
Repetăm – că repetiţia este şi mama prevenirii, nu doar a ştiinţei de carte – iniţiativă mai mult decât lăudabilă. Pot depune, în acest sens, mărturie, şi şeful de post din localitate, Ionuţ Udrea. Sau Rozalia Elena Ilie sau Gabriela Cristina Bageac – ambele de la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială.
Au fost cadre didactice şi specialişti care au un cuvânt greu de spus în această luptă surdă cu drogurile, cu bullyingul. Au mai fost, totodată, ore de „terapie preventivă” la Şcoala Gimnazială Apostolache.
Şi ne hazardăm a scrie, o întâlnire model despre cum trebuie abordate astfel de teme.
Adică, nici „Vai, drogurile!”, „Vai, drobul de sare!”, dar nici „Lasă-mă să te las”.
Dar, pentru aşa ceva îţi trebuie ceva tact pedagogic.
Ceva mai mult, adică…