Întâmplare şi nu prea la şcolile din Mireş şi Sângeru- Prahova


Nu-ți trebuie multe cuvinte când vezi astfel de fotografii cu elevi lângă o școală. Doar ceva explicaţii: azi, 9 aprilie, s-a întâmplat ca zeci de elevi de la  instituțiile de învățământ prahovene Sângeru și Mireșu Mare să  fie prezenți la o întâlnire cu poliția. 
Am scris „s-a întâmplat ca zeci de elevi”? Ei bine, intenționat este folosit termenul, fiindcă vine de la Templu, iar nu de la coincidență!
Iar „întâmplarea” – scuzați repetiția! –  s-a datorat  prof. Florin Dinoiu,  directorul Liceului Tehnologic Sângeru – Prahova.
Şi tot azi, evident că și cadrele didactice din cadrul  instituțiilor de învățământ și-au „rupt” din timp pentru a participa la o astfel de întâlnire.
Fiindcă şcoala, în ziua de azi, nu înseamnă doar ore de curs.
Sau fiindcă profesorii și învățătorii știu cel mai bine cuvintele părintelui învățământului românesc modern, Spiru Haret: ”Cum arată școala azi, așa va arăta societatea mâine”.
Ori, pentru că tot pentru acești oameni care predau Istoria, Matematica, Geografia și alte materii,  știu că: „Elevul este cel mai de preț capital”. Iar pe fir logic, investind în ei, în acești copii din mediul rural, avem un câștig.
Care ar fi beneficiul directorului Florin Dinoiu și al profesorilor de la Sângeru și Mireș?
Ce întrebare aiurea! Niciunul, evident.
Poate doar mulţumirea că au făcut tot ce se poate pentru ca elevii care au trecut prin mâinile dumnealor, nu puţini, să fie – „oameni întregi”. 
Și acest lucru, în contextul în care Geo Bogza – despre care se învață la școală, nu la casele de pariuri,  nu prin mall-uri – scria că pentru a fi om întreg, trebuie să fii mai întâi sănătos. 
Tocmai de aceea discuţiile libere purtate între diriginții și elevii din Școlile Mireșu Mare și Sângeru, pe de o parte, și oamenii legii, pe de altă parte, s-au axat pe riscurile consumului de băuturi energizante. 
Pare un lucru minor, la o primă citire. Dar, când auzi că din cauza lor se-ntâmplă grozăvii, parcă începi să dai importanţă unor astfel de acţiuni de educaţie şi prevenţie. 
Întâlnirea-dialog de astăzi a fost sintetizată de către directorul Florin Dinoiu, astfel: „Subiectul discuției a fost consumul de băuturi energizante și riscurile pe care le presupune asupra sănătății adolescenților. Oamenii legii au subliniat riscurile asociate cu aceste băuturi, cum ar fi creșterea tensiunii arteriale, insomniile, tulburările de ritm cardiac și dependența. Totodată, au evidențiat importanța unui stil de viață sănătos și alegerea alternativelor mai sigure pentru a-și menține energia și concentrarea”. 
Aşadar, întâmplare şi nu prea la şcolile din Mireş şi Sângeru – Prahova!