La-nceput, a fost descoperit votul, nu focul! 

Cercetătorii de la Mioritic Univesity au ajuns la concluzia că mai la nord de Dunăre, oamenii care locuiau acum mii şi mii de ani  prin zonă au avut o altă schemă de evoluţie decât prin alte părţi. 
Adică, „pentru prima oară şi întâiaşi dată”, omul n-a descoperit focul, ci votul.  După momentul de cotitură istorico-involutivă, a apărut expresia  „Ardi-v-ar focu’ să vă arză!”.
Simţind că-i nevoie de ea, flacăra care pâlpâia,  dar nu se lăsa văzută precum luminiţa de la capătul peşterii, şi-a făcut, în sfârşit, apariţia.
La vederea ei,  Homo  Carpaticus  a inventat pompierul. Da’ nu să stingă focul, ci năduful. 
De asemenea, locutorii acestui  sol  au  descoperit pătratul. Alţii, mai iscusiţi, i-au  şlefuit colţurile.  Aşa au apărut la nord de Dunăre, roţile.  Adică roata. De-aici până la Rotativă – ştim noi care – n-a mai fost decât un  mare  pas  înainte pentru unii, zeci de ani – întuneric pentru majoritatea. Ţării!  

Viaţa, acum câteva mii de ani, era aproximativ aceeaşi ca în ziua de azi. Şi de mâine. Şi încă vreo patru ani de-acum înainte.
La vremea aia,  şobolanii mişunau prin  amintitele peşteri,  locatarii îi loveau cu bâtele. Dar n-au putut să-i stârpescă pe toţi. Şi nici că vor putea.
Şi cu atât mai puţin anul ăsta.
Şocant era că pe pereţii hrubelor/vizuinelor în care şi  făceau veacul  Homo Subcarpaticus  erau carpete cu „Răpirea din Serai”. Erau, pentru că-n scurt timp,  dihorii  care se făcuseră dolofani  le-au furat.
Recidiva o vedem şi azi,  de când cu vândutul fabricilor, uzinelor şi ce-o mai  fi de ciordit. 

Tot specialiştii de la Mioritic University mai  amintesc că Homo Bărăganus îşi construia flote de plute, care era aproape de-o mare. Apa asta-i şi-acum. Flota de plute, Sufletul lui Avram Iancu! Adică, nu! 
În fine,  combinând Teoria lui Darwin  cu Comedia lui Chaplin,  meseriaşii de la Mioritic University au făcut ş-un desen, ca să priceapă cum stă treaba azi.
Şi cum va sta mâine, poimâine şi-ncă nu ştiu nici ei cât. Desenul  e simplu, mai greu de înţeles. Pentru unii. 
În vârful piramidei – dihorii, şobolanii. 
La bază, fraierii.
Cum ziceam, la început a  fost descoperit  votul. 
Şi mulţi se vor arde cu focul…