Azi? „Te iubesc mai mult ca ieri”, Brebu!

Sigur, nu numai despre Dragobete a fost vorba, ieri, la Brebu, ci despre cultură. Poate că ziua de 24 februarie a fost doar una dintre ocazii pentru ca această localitate prahoveană să arate că are cu ce se mândri: o Galerie a Colecțiilor Etnografice, o bibliotecă comunală cum în puține locuri găsești, o trupă de teatru „Paideia”, cu multe altele…
Dar, să vorbim despre oameni!
Oameni care au făcut ca în zi de Dragobete, o localitate să fie-n sărbătoare.
Fiindcă ce altceva se poate înțelege din următoarea informare a primarului localității, Adrian Ungureanu: „Dragobetele a fost actul de cultură manifestat zilele trecute la Galeria Colecțiilor Etnografice și Biblioteca Comunală Brebu cu multă emoție și iubire, generat de un program cultural – artistic deosebit.
Alături de părinții și talentații copii de la Școala Gimnazială „Matei Basarab” din Brebu, s-au alăturat artiști, scriitori, oameni de cultură din alte localități prahovene și mulți iubitori de frumos și tradiții românești.
Suntem recunoscători și responsabili pentru că talentul copiilor noștri a condus la formarea trupei de teatru PAIDEIA a căror foarte tinerii actori au prezentat piesa „Regina cu degete lungi” după povestea de Dragobete a scriitorului Ciprian Apetrei, prezent la spectacol și în regia doamnei profesoare de limba și literatura română Irina Ilie, costumați impecabil, cu susținerea părinților iubitori de frumos și culturalizare.
Violonista Cristina Beteringhe a creat fundalul muzical al scenetei augmentând emoția transmisă. Tânăra soprană Livia Pisăliță a interpretat melodia «Până când nu te iubeam», în manieră clasică, emoționând mulțimea.
Și pentru ca evenimentul să fie marcat de iubirea dăruită de zeul Dragobete am celebrat, cum obișnuim de multă vreme, nunta de aur a cuplului RICHEA Mioara și Gheorghe-Florin pentru 50 de ani de iubire la bine și la greu.
Atmosfera de basm s-a desfășurat între exponatele colecției „Granițe Etnografice” a cărei expozantă majoră, colecționara de costum tradițional de Teleorman, doamna Lidia Vișan și alaiul de colecționare din diferite colțuri ale României au pregătit un festin culinar tradițional alături de domnul Valentin Chelaru, producătorul de vin de la Valea Călugărească.
Ce se înțelege din ce a fost la Brebu? Act de cultură.
Și multe, multe altele. Cum ar fi certitudinea că acești tineri pe care-i vedeți în galeria foto vor duce mai departe o tradiție. Fiindcă este greu de crezut că acele sus-amintite „Granițe etnografice” limitează tradiția populară.
Iar ca să parafrazăm titlul melodiei interpretate de către soprana Livia Pisăliță, încheiem:
Azi, „te iubesc mai mult ca ieri și mai puțin ca mâine”, Brebu!
(Galerie foto, Primăria Brebu)
Mai multe detalii, în link:
https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fprimariabrebuprahova%2Fposts%2Fpfbid029vkPSXinUpBemjqpiZSEMZUXfB5BqCrPNCeWaMSjW46E4CzQxRmmPPS3aTyKk1Qgl&show_text=true&width=500