La Galeria de Artă Ploiești –  DABADA, expoziție avangardistă sub  semnul „infinitul mic” al lui Urmuz

Mariana DĂSCĂLACHE-NIȚICĂ

În perioda 19 octombrie – 1 noiembrie, Galeria de Artă a UAP Ploiești  va găzdui expoziția DABADA, curatoriată de către Miora Lujanschi și Delia Sechel -Perrois. 
Ineditul acesteia constă în faptul că aceasta este o „improvizație”, în sensul că  lucrările expuse sunt rezultatul unui dialog de la distanță între șapte expozanți proveniți din spații culturale diferite, respectiv România, Canada, Elveția, Franța și Malta. Proiectată special pentru spațiul Galeriei de Artă a UAP Ploiești,  expoziția dedicată  Centenarului Urmuz (1923-2023), în urma documentării mișcărilor avangardiste de la începutul secolului al XX-lea, demersul artistic a căpătat conotații mai ample, generând  interes pentru mecanismele nonsensului urmuzian. 
Demersul curatorial în duo – Mioara Lujanschi și Delia Sechel- Perrois, se bazează pe abordarea unei viziuni din perspectivă istorico-literară. Acest lucru a prins contur în contextul în care Mioara Lujanschi este absolventă de filologie, cu background în domeniul analizei textuale, iar Delia Sechel-Perrois (cu o vastă experiență artistică în domeniul artelor vizuale) a studiat artele la București și la Geneva, fiind în permanent dialog cu artiștii din  România și Elveția.
Expoziția DABADA reunește la Galeria de Artă a UAP Ploiești artiști de renume:  Véronique Déthiollaz (Elveția), Glen Galleja (Malta), Mioara Lujanschi (România), Călin-Andrei Mihăilescu (România/Canada), Andra Panait (România), Delia Sechel-Perrois (România/Franța/ Elveția), Guy Schibler (Elveția/Franța).
Aceștia au acceptat conceptul de a crea în duo, de a comunica două lucruri în același timp, de a combina elemente extrase dintr-un anumit context (poetic, urban, vizual) și incluse într-un proces de amalgamare creativă. Lucrările s-au concretizat în texte tipărite, fotografii, cărți produse manual, design multimedia, creații tridimensionale, lucrări grafice și colaje.
DABADA este compusă dintr-o serie de grupări tematice care stau sub semnul nonsensului, al absurdulul, al bizarului însoțit uneori de umor negru: Camera obscură, Coase câmpii cu grație, Privirea lui Magritte, Ochiul gânditor, Urechea vorbitoare, Enigma Urmuz, Ospățul de aur, Corpuri alterate și DuoDeca-logos. 
În ultimă instanță, DABADA este un demers vizual interdisciplinar,  care îndeamnă privitorul să nu uite că „infinitul mic” este singurul infinit (re)cunoscut de Urmuz, și asemeni lui, de noi toți.
Vernisajul expoziției va avea loc în data 23 octombrie, ora 17.00,  la Galeria de Artă UAP Ploiești, din Piața Victoriei nr.4, fiind deschisă publicului în perioada 19 octombrie – 1 noiembrie, de luni până vineri, între orele 10.00 și 18.00.