Pertinentă analiză a preşedintelui Judecătoriei Ploieşti, magistrat Alin Ene, vizavi de nenormarea muncii în instanţe. Se face vorbire despre 111 de cauze pe care această instanţă le are pentru şedinţa din 5 septembrie. Spicuim din postare. Iar în cazul în care are cineva răbadre, poate accesa linkul. Durează 3,20 de minute.
„Despre (NE)normarea muncii în instanțe – 8,65 minute/dosar pentru studiu și de ce vorbim despre necesitatea normării muncii. De data aceasta – lista de ședință și dosarele aferente unei ședințe de judecată ale unei judecătorii din România, anul 2023. 111 dosare pentru ședința din data de 5 septembrie. (…) Ce activități trebuie să desfășoare judecătorul doar pentru aceste dosare aflate pe listele de ședință?Trebuie să studieze (sau, cum spunem în instanțe, să „vadă”) ședința de judecată. Dosarele de pe listă se împart în 2 categorii: dosare nou intrate și dosare rulate (a căror judecată a fost amânată de la termenul anterior).
1. Pentru dosarele nou intrate studiul ședinței de judecată presupune ca judecătorul să citească fiecare înscris din dosar, începând cu cererea de chemare în judecată și eventual întâmpinarea (acte pentru care nu există niciun standard obligatoriu, astfel că pot să aibă între 1-2 și zeci de pagini (…).Prima provocare este ca, după lecturarea cererii de chemare în judecată, judecătorul să reușească să înțeleagă care este problema de fapt și care sunt dispozițiile legale invocate. Pentru că deși legea prevede că cererile ar trebui să cuprindă în mod expres aceste detalii, prea rar în practică se întâmplă astfel. (…) Apoi, judecătorul trebuiebuie să verifice câte dintre sutele de foi depuse la dosar sunt pertinente, concludente și utile soluționării cauzei, pentru a le încuviința ca probe. După care să se gândească dacă, raportat la specificul cauzei, există probe ce ar trebui administrate din oficiu, pentru a le pune în discuție la termen. (…).
2. Pentru dosarele rulate, trebuie verificate notițele de pe lista de ședință de la termenul anterior și citită încheierea de ședință de la acel termen (teoretic, dacă ai norocul de a-ți mai aminti detaliile dosarului nu mai e nevoie sa îl parcurgi în întregime). Urmează a verifica dacă obligațiile stabilite la termenul anterior au fost aduse la îndeplinire și ulterior a parcurge toate înscrisurile depuse la dosar între termene (cereri suplimentare, excepții, înscrisuri în dovedire). Toate activitățile descrise anterior ar trebui să fie realizate, teoretic, în 2 zile lucrătoare, anterior ședinței de judecată. Așadar, pentru studierea celor 111 dosare, judecătorul va trebui să aloce în medie 8,65 minute. Şi ca să înțelegem mai bine ce înseamnă 8,65 minute, lectura prezentului text, pentru cei care au avut răbdarea de a citi până la final, durează, potrivit unui instrument online, 3,20 minute. Cu alte cuvinte, un judecător ar trebui să studieze un dosar în timpul în care ar citi mai puțin de 3 astfel de postări”.
Mai jos, linkul. Durata, reamintim: Trei minute şi 20 de secunde.
