Făcutu-s-a voia Celui de Sus, prin Comisul Apostolache cu soția lui, Voichița, prin preotul paroh Ioan Tudor, prin strădania preotului paroh Alexandru Ion, ca pe Valea Cricovului să fie ctitorită Mănăstirea Apostolache – Prahova.
Și s-a dat dezlegare de la Patriarhia Română, ca poetul Lucian Avramescu să-și doarmă somnul de veci la Muzeul Pietrei, din Sângeru. Aprope de Apostolache!
Iar acum, nu-i vreme de lacrimi, ci de bucurie. Pot depune mărturie copiii care, în această vară, au venit în tabără, din Capitală.
Pot spune că au luat la cunoștință cu soția Poetului, Giorgiana Radu – Avramescu, care, mereu și mereu i-așteaptă ca și cum numai dragostea pentru ei ar fi pe pământ…. Arhiepiscopia Bucureștilor a găsit de cuviință că la Mănăstirea Apostolache (preot paroh, Adrian Gabriel Enescu) acești copii – care au fost și care vor mai veni în această vară – să ne aducă aminte de lucruri simple. Un „Sărut-mâna!”, un „Bună seara!” și alte cuvinte de bun-simț. Sau alte cuvinte rostite din suflet, care n-au dispărut și nu vor dispărea din țara asta. Oricât le-ar cânta unii prohodul! Sau tocmai d-aia!
Știm că greșim, dar îndrăznim a scrie că în această Parohie de pe Valea Cricovului – Apostolache – renaște, în fiecare vară, sufletul românesc. Stau dovadă nu doar cuvintele preotului paroh Adrian Gabriel Enescu, ci și scrisorile de mulțumire ale copiilor care au trecut prin Apostolache, prin Sângeru, pe dealurile Văii Cricovului.
Spicuim: „Sărut/mâna, părinte! Sunt Nicoleta, mi-a plăcut foarte mult în tabără, deoarece am învățat lucruri noi, am vizitat mănăstiri și muzee frumoase. Mi-am făcut noi prieteni cu care păstrez legătura și o să rămân întotdeauna cu amintiri plăcute și minunate! Vă mulțumesc frumos (…) și sper să ne revedem curând. Doamnea ajută!„.
Și poate că acești tineri le-au dăruit, fără a cere nimic în schimb, răspunsul la întrebarea ce se întâmplă cu sufletul țăranului. Că poate, luați de grija zilei de mâine, l-au uitat. Cine mai știe?
La rândul dumnealor, le-au împărtășit din tainele picurii pe sticlă sau ale acordării de prim-ajutor doamna preoteasă Paula Enescu, doamna preoteasă Iulia Marinescu, voluntari din partea Arhiepiscopiei Bucureștilor – Andreea Lupu și Anca Efimov.
Preotul paroh al Mănăstirii Apostolache, Adrian Gabriel Enescu, ne-a spus multe despre ce înseamnă aceste tabere. Despre drumeții, despre lecții de acordare a primului ajutor, despre dansurile pe care le-au învățat acolo oaspeții Parohiei Apostolache.
Au fost până acum două serii a câte douăzeci de copii: de la Protoieria Sector 2 și, respectiv Sector 4, București. Luni, 17 iulie 2023 va vor veni alții, de la Protoieria Ilfov – Sud.
Știm că greșim, dar insistăm și repetăm: vara acesta, valorile satului românesc se nasc și renasc la Apostolache.
Acolo unde făcutu-s-a voia Celui de Sus prin Comisul Apostolache, cu soția lui Voichița, prin preotul Paroh Ioan Tudor, prin strădania preotului paroh Alexandru Ion, să fie ctitorită o mănăstire.
Și este dar, și este har…