Marian DĂSCĂLACHE-NIŢICĂ
Poate că din cenuşa fostei Biblioteci din Alexandria au renăscut litere care mai apoi au devenit cuvinte. Iar după aceea ca „un şirag de pietre rare”, acestea s-au cuibărit în cărţi.
Pe mai departe, ultimele şi-au găsit câte un adăpost. Acesta se numea şi se numeşte templu, iar Biblioteca „Nicolae Iorga” din Ploieşti este unul dintre ele.
„Născută” la data 21 martie 1921, clădirea este opera unor oameni de cultură de care Prahova nu a dus niciodată lipsă. Amintim aici doar pe arhitectul Toma N. Socolescu sau pe scriitorul I.A. Bassarabescu.
Se împlinesc, aşadar, zilele acestea 104 ani de existenţă a Bibliotecii „Nicolae Iorga” Ploieşti.
Mai mult decât „Un veac de…” nesingurătate, fiindcă pragul instituţiei a fost călcat zi de zi, an de an, sfidând tehnologia vremurilor de ieri, de azi şi – suntem siguri! – de mâine.
Tocmai de aceea, „întru cunoaşterea limbii româneşti”, şi a culturii prahovene cinstire, în perioada 20 – 22 martie 2025 vor avea loc Zilele Bibliotecii Judeţene „Nicolae Iorga”.
Răstimp în care în acest templu al cărţii vor fi conferinţe despre oameni de cultură a căror anvergură a depăşit graniţele judeţului şi ale ţării.
Vor fi, de asemenea, lansări de carte, vor fi prezente nume de rezonanţă ale culturii prahovene.
Poate din respect pentru amintirea unei cărţi care ne-a plăcut vreodată, poate din nostalgia primei poveşti pe care am citit-o, poate din peste 1001 de motive sau doar unul, vom merge să vedem ce se petrece într-una din zile de 21, 22, 23 sau 24 martie, într-o astfel e clădire.
Mai jos, programul dedicat marcării a 104 ani de la naşterea Bibliotecii Judeţene „Nicolae Iorga” Ploieşti.
