La Galeria de Artă Ploiești – patru artiste, cât tot atâtea anotimpuri, reunite sub o singură zodie: „Înfloriri”

Mariana DĂSCĂLACHE-NIȚICĂ
La fel ca primăvara, așa și titlul expoziției a patru artiste – Emanuela Ceapă, Marilena Ghiorghiță, Maria Urian și Mariana Voicu – „Înfloriri”.
Patru pictorițe cât patru anotimpuri în care „înfloresc” în noi speranța, noul, mai-binele și, nu în ultimul rând, frumosul.
Așadar, reunite nu întâmplător sub titlul „Înfloriri”, privitorul are ocazia ca acest prim anotimp al anului să-l numească – de ce nu? – „Retrăiri”.
Nu de alta, dar de fiecare dată, acest anotimp este parcă la fel și totuși… altfel. Altfel însemnând un nou început.
Despre fiecare dintre artiste „vorbesc” nu doar exponatele, dar și artiștii. Nu în ultimul rând, criticii.

Cu un scurt CV, Marilena Ghiorghiță se prezintă: „Pictura este, mai ales, culoare. Ca artist simt că pe lângă schelet carnea lucrării este esenţială şi că ea e cea care creează atmosfera. Simt că gamele calde mă exprimă cel mai bine.
Am fost în primul rând influenţată de Lucian Grigorescu şi de Bonnard. Îmi plac jocurile de lumină şi umbră, casele vechi, porticurile, detaliile arhitectonice, obiectele din atelier. Prefer să lucrez în aer liber de aceea mă şi simt foarte bine în tabere de creaţie şi excursii de documentare.
Îmi place să experimentez tehnici mixte. Îmi plac colajul, grafica, pastelul, acuarela, acrilicul şi combinaţii între acestea. De asemenea, tehnica picturii pe sticlă.”

Despre Emanuela Ceapă, relevante sunt cuvintele artistului Valter Paraschivescu: „Creaţiile recente ale Emanuelei Ceapă exprimă, în mod cert, trăirile omului contemporan care este într-o permanentă căutare a unui echilibru interior. În acest sens întâlnim, mai ales în lucrările de grafică, o lume a teatrului, a măştilor, a oamenilor care-şi ascund feţele, lume care, din nefericire, părăseşte tot mai mult cadrul scenei şi coboară printre noi şi semenii noştri. Aceste lucrări, mai mult sau mai puţin decorative, mai mult sau mai puţin figurative vin tocmai să ne reprezinte lumea în care suntem tot mai ancoraţi şi unde ne ducem existenţa zilnică, o lume pe care Emanuela Ceapă o percepe în tonuri grave dominate de brunuri şi griuri calde.”

Un sfat de la Ovidiu Paștină pentru a lua contact cu lumea artistică a Mariei Urian: „E bine să deschidem larg o ușă și să pătrundem cu sfială, smerenie și dragoste în universul  picturii Mariei Urian. Artista își alege ca motive peisajele, naturi statice, florile pe care le tratează cu sinceritate, dezvăluindu-și sufletul luminos fără ambiguitate. […] În pictura Mariei Urian culoarea se armonizează formelor dezvăluite printr-un subtil desen care se acordă într-un tot uimitor…“

Mariana Grumăzescu Voicu este „văzută” de către criticul Aurelia Mocanu ca fiind „pe o traiectorie profesională tocmai bună de aşezat repere. Cum s-a stabilit printr-o convenţie de breaslă, artistul român este tratat cu grijă de pepinieră până la 35 de ani. Apoi trebuie să te răsădeşti singur în codrul secular al artelor şi să încerci să-ţi faci o poiană cât mai luminoasă în jur. E momentul unor ieşiri la rampă decisive, cristalizate după un sunet propriu. Ca să devii pom lăudat. Mariana Grumăzescu s-a prezentat curajos la solstiţiul de vară într-o galerie bucureşteană cu tapiserii în estetica clasică a haut-lisse-ului. Lucrările ei s-au remarcat atunci prin câmpurile ritmice obţinute pe un pretext figurativ, prin inventivitate cromatică şi freamăt ideatic.

Așadar, despre „Înfloriri”, dar și cu gândul la „Retrăiri” ale unui anotimp care înseamnă mereu un nou început, sunteți așteptați al Galeria de Artă Ploiești, în perioada 20 februarie – 5 martie, la Galeria de Artă Ploiești, Piața Victoriei nr.4.