Mariana DĂSCĂLACHE-NIŢICĂ
Nu poţi să vorbeşti despre omul şi cu atât mai puţin artistul Sorin Adam la timpul trecut, cât timp lucrările sale „respiră”.
Viaţa, cu meandrele ei, este prezentă în picturile sale; trăirile şi, implicit, emoţiile vorbesc şi ele prin grafica sa.
E drept, artistul nu mai este printre noi. Spiritul său artistic, însă, da!
Acest „da” trebuie, totuşi, să-l spunem noi, onorând vernisajul Expoziţiei de pictură şi grafică, ce va avea loc vineri, 17 ianuarie 2024, începând cu ora 17, la Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”.
Regretatul Sorin Adam ne vorbeşte, prin lucrările sale despre viaţă prin culoare, dar şi despre existenţă încadrată în structuri geometrice-ornamentale.
O părere avizată despre ce înseamnă opera artistului, plecat dintre noi prea devreme, este a criticului Ana Amelia Dincă: „Interesul pentru structurile geometrice, pentru secțiunea de aur și pentru modelarea liniei se observă atât în desenele și acuarelele din perioada tinereții (lui Sorin Adam – n.n.), cât și în cele din ultimii ani de creație. Expansiunea creionului pe suprafață face din traseul acestuia principalul ornament care echilibrează arhitecturile și formele de relief peste care lumina cade, unificându-le.
Atmosfera creată grafic, adâncimea perspectivală și centrul de interes subminează modernismul său, care păstrează norme clasice, pe care le ambientează cu o anumită libertate gestuală, cu linii trasate rapid, cu siguranță și lejeritate, unele mai ample și expresive, altele mai reținute și mai ritmate. Cu toate că deschiderea artistului spre realitate este ușor de reperat, acesta intervine cu o anumită fantezie a elementelor de limbaj plastic, explorând la maximum potențele liniei și ale culorilor de apă. (…)
În zona acuarelei, laviul este alăturat intensității pigmentare, iar picturalitatea este nelipsită, tema aleasă respirând pe suprafața aerată, fără Peisaje și naturi statice în acuarelă completează admirabil grafica artistului, atent la plasticitățile pe care poate să le obțină prin transparențele culorilor, prin valorația luminii și umbrei, prin configurarea în spațiu a elementelor, astfel încât decantarea formelor să nu reducă intensitatea expresivității și să amplifice trăirile artistului în tonalitățile prețioase, transfigurând o întreagă lume de obiecte și structuri ale naturii.
Absolvent al al Liceului „1 Mai” Ploiești, a urmat cursurile Academiei de Arte „Luceafărul” – Secția pictură, clasa prof. Teodor Moraru. A fost licențiat la Academia de Arte București, iar în 1997 a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Lucrările sale au fost expuse de-a lungul timpului atât în ţară cât şi în străinătate: Galeriile de Artă ale Municipiului București; Muzeul de Artă Constanţa; Corropoli Abruzzo – Italia; Cercul Militar Național București; Muzeul de Artă Ploieşti; Institutul Cultural Român – Istanbul; Institutul Cultural Român – Tel Aviv (Israel); Palatul Beldiman Iaşi; Galeria Occident, București; Salonul Național „Ion Andreescu” – Buzău; Galeria de Artă „Calea Victoriei 33”; Grafică la Biblioteca Academiei Române; Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat; Muzeul Istoriei şi Holocaustului al Evreilor etc.




