Sate cu „suflete-streaşină-uitate”. Sau nu!

Marius Andrei Barbu

Sunt locuri în care, timpul stă în loc. În care nicio adiere nu-nseamnă speranţă. Doar dor!
Sunt meleaguri în care bătrânii stau cu mâna streaşină la ochi, poate-poate or vedea cum revin acasă copiii plecaţi la muncă, „prin cele străinătăţuri”. În căutare de mai bine.
„Suflete-streaşină-uitate”… Oameni, ani, viaţă… „Un veac de singurătate”…
Sunt aşezări în care nici poştaşul nu mai ajunge atât de des, ca pe vremea când erau şi ei tineri, adică „în putere”. Doar că acum, nici măcar el, poştaşul nu bate prea des la a lor poartă.
Sunt sate în care copiii ştiu că-i Ajun de sărbătoare. Şi cam atât!
Fiindcă în casele lor nu sunt brazi împodobiţi. Şi nici cadouri împachetate cu grijă. Doar dorinţe!

Lapoş, Lăpoşel şi Glod – Prahova: „Suflete-streaşini-neuitate”
Acolo unde, spun poliţiştii prahoveni, „timpul pare să fi uitat să alerge, iar viața se măsoară în simplitate. Acolo, printre ulițe acoperite de zăpadă și case modeste, oameni în uniformă au adus mai mult decât daruri: au adus lumină în suflete și zâmbete pe chipuri.
În cele peste 60 de gospodării vizitate, ușile s-au deschis cu timiditate, dar inimile au fost larg primite. Privirile pline de recunoștință și lacrimile de emoție ale gazdelor au spus mai mult decât o mie de cuvinte. Copiii și-au găsit bucuria în pachetele primite, iar bătrânii au lăsat să curgă binecuvântări și povești care au răscolit sufletele celor care i-au ascultat”.

Şi-ar mai fi ceva. Acest ceva înseamnă un prag. Valabil nu doar la Lăpoşel, Lapoş sau Glod – Prahova. În multe locuri din ţara asta, în care parcă „nu se întâmplă nimic”.
Pentru că, tot oamenii legii spun:
„Fiecare prag trecut a fost o nouă poveste. Fiecare poveste a adus în față nevoia profundă de sprijin. Au fost momente în care emoțiile au devenit copleșitoare – copii care râdeau cu ochii plini de strălucire, părinți care și-au șters lacrimile pe ascuns și bătrâni care, cu mâini tremurânde, au mulțumit pentru daruri, dar mai ales pentru prezență. Înseamnă timp petrecut ascultând, vorbind și împărtășind momente care le-au reamintit acestor oameni că nu sunt singuri. Polițiștii, jandarmii și pompierii au fost acolo pentru a-i asculta, pentru a le fi alături și pentru a le spune, prin faptele lor, că magia sărbătorilor este reală”.
Aşa spun reprezentanţii poliţiei, jandarmeriei şi pompierilor prahoveni.
Şi-i credem, privind şi-n jos, la galeria foto.