Nu-i greu să spui pe reţelele de socializare „Sărbători liniştite în casa dumneavoastră!”.
Doar că întrebarea este „care casă”?
Este uşor a scrie „Multă sănătate!”. Tot pe Facebook, Instagram şi altele de genul.
Mai greu este să suferi alături de cei care sunt bolnavi. Şi mai complicat să le readuci speranţa celor care nu mai au unde se adăposti.
Doar că lor, pompierilor, poliţiştilor şi jandarmilor prahoveni nu le-a fost „peste mână”.
Dimpotrivă!
Despre ce şi cine este vorba, aflaţi în informarea postată de către plutonier major Andreia Ursachi, purtător de cuvânt al ISU Prahova:
Magia Crăciunului renaște din cenușă: povestea unei familii care a redescoperit speranța și bucuria alături de oamenii în uniformă.
„Am surprins, am oferit emoții, un dram de ajutor, dar, mai ales bucurie și speranță, unei familii greu încercate de boală și de un crunt incendiu.
Cei 13 membri ai casei Lupșa, din satul Coțofenești, comuna Vărbilău, ne-au demonstrat că familia este cel mai puternic zid în calea suferinței, iar noi, polițiștii, jandarmii și pompierii prahoveni, le-am arătat că suntem o echipă puternică, suntem oameni care empatizăm cu durerea semenilor noștri și facem front comun în a oferi un strop de alinare.
În urmă cu un an, liniștea avea să le fie zdruncinată din temelii, atunci când Alexandra, cea mai mare dintre nepoate, a fost diagnosticată cu cancer osos care urma s-o țintuiască la pat. Acum o lună, pe 24 noiembrie, năpasta revenea asupra lor, iar casa le era cuprinsă de flăcări… Totul a pornit de la un coș de fum. Etajul casei a fost distrus complet, iar parterul a fost și el afectat de apă și spumă.
Dar oamenii s-au mobilizat și cu ajutorul primit au luat-o de la capăt.
Când le-am călcat pragul, am găsit casa afectată de incendiu într-o stare avansată de reconstrucție. Și am mai găsit ceva: niște oameni pe cât de greu încercați, pe atât de recunoscători pentru tot sprijinul primit de la persoane cunoscute sau necunoscute. Și veștile despre Alexandra sunt bune, boala dând semne că pleacă. Când va reveni din spital va găsi o cameră nou mobilată, multe produse pentru masa de Sărbători, cadouri pentru ea și poveștile verișorilor ei despre cum au împodobit bradul alături de polițiști, jandarmi și pompieri.
Au fost trecuți prin „foc și sabie“ de viață, pentru ca, în ajun de Sărbători să conștientizeze că darurile cele mai de preț pe pământul ăsta sunt sănătatea, familia, liniștea și credința. Iar Magia Crăciunului există!
Crăciunul înseamnă bucurie, speranță, renaștere. Iar în această familie, atât de greu încercată, le-am găsit pe toate!”.
Real, aşadar – iar nu doar virtual -, alături de oameni „trecuţi prin «foc şi sabie de viaţă»”.