La Galeria de Artă Ploieşti, „Urme” ale prezentului artistic, drum spre viitor

Mariana DĂSCĂLACHE-NIŢICĂ
Sunt urme care rămân în urma noastră, dar și altele, „urme-înainte”, care înseamnă o cărare deschisă spre artă și spre lume.
Acest din urmă paradaox – „urme înainte” este apanajul artiștilor. Al celor care au vocație, au studii, au multe în comun cu arta.
Despre urme lăsate în arta picturii, a graficii, a creaţiei, în ultimă instanţă, va fi vorba la Galeria de Artă Ploiești, unde va avea loc joi, 12 septembrie, de la ora 17, vernisajul expoziției intitulate simplu, „Urme”.
Urmele trecerii, urmele prezentului, deschiderea spre viitor….
Iar dacă profanii (nimic derizoriu în acest termen) au sau vor mai avea îndoieli de unde vin acești artiști sau cine sunt, spicuim mai jos.

Valter Praschivescu: Ploieștean, este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, fiind de asemenea în Consiliul Director al Filialei Ploiești a U.A.P. Între anii 2008 și 2022 a ocupat mai multe funcții și în Consiliul Uniunii Artiștilor Plastici din România, în Comisia de onoare și arbitraj a UAPR, precum și în Comisia de onoare și arbitraj a UAPR.
În ceea ce privește expozițiile, acestea au fost la Galeria de Artă Ploiești, cât și la Galeriile de Artă ale Teatrului Național București, la Muzeele de Artă Vizuală din Galați și Constanța, Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu Quintus” etc.
A participat la expoziții de grup naţionale şi internaţionale:    Expoziţie de grup restrâns – Magdeburg, Germania; Expoziţie de grup – Torun, Polonia; Bienala de pictură – Torun, Polonia; – Bienala de gravură – Ostrow, Polonia; Expoziţie de grup restrâns – Escrenes, Franţa; Expoziţie de gravură mică – Vilnius, Lituania; Expoziţie de gravură românească contemporană – Sint Niklaas, Belgia; Expoziţia taberei de sculptură în metal Ianos Bolay, Galeria TETE, Budapesta, Ungaria; Expoziție de grup restrâns Madrid, Spania.
Distincţii: Premiul DOMINUS pentru pictură, Galeria „Dominus Z Art“; Premiul pentru gravură al Muzeului Judeţean de Artă Prahova, Bienala Internaţională de Gravură Contemporană „Iosif Iser“, Ploiești; Premiul ARTEXPO pentru pictură, Galeria „Dominus Z Art“; Premiul Primăriei Municipiului Ploieşti pentru gravură, Bienala Internaţională de Gravură Contemporană „Iosif Iser“, Ploiești; Nominalizare la Premiul „Bursa Brâncuși“ la Concursul „Desenul post Brâncuși“, Tg. Jiu; Premiul Casei de Avocatură Cristina Dobre, pentru gravură, Bienala Internaţională de Gravură Contemporană „Iosif Iser“, Ploiești.
Lucrările sale se regăsesc în colecţii particulare sau de stat din  Anglia, Austria, Australia, Argentina, Belgia, Coreea, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Germania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Spania, Suedia şi, bineînţeles, România.
Referinţe critice: „Valter Paraschivescu face parte din categoria artiştilor care, cu delicateţe dar insistenţă, tratează teme şi motive care-i frământă mai îndelung. Cunoscând intimitatea tehnică a mai multor genuri de artă (tratarea metalului, gravura, grafica de şevalet, pictura), Valter Paraschivescu se mişcă cu uşurinţă în planul formulărilor tehnice, expresiv şi semnificativ particulare, rămânându-i ca o notă personală, gama de culoare dominată de tonuri de roşu, negru, griuri, alb, uneori nuanţate de galben şi ocru” (Ruxandra Ionescu)

Dragoş Minculescu este tot ploieştean, membru al ALZIAR (Asociaţia Localităţilor și Zonelor Istorice şi de Arte din România), precum şi al UAPR – Filiala Ploieşti.
intre expoziţiile personale, enumerăm lucrări expuse la Casa de Cultură a Sindicatelor Ploieşti; Sala „Arcade“ a Palatului Culturii Ploieşti; Casa de Cultură a Sindicatelor Piteşti; 2010 – Casa de Cultură a Sindicatelor Constanţa; 2013 – Galeria de Artă Ploieşti; 2013 – Muzeul de Istorie Târgovişte; 2013 – Muzeul Grăniceresc Năsăud.
A participat la numeroase expoziții județene, la bienale de pictură și grafică naționale, precum şi la tabere de creaţie de la Crivaia, Reşiţa şi Semenic- Reşiţa; Cabana Voina Lereşti, Argeş; Băile Herculane; Câmpulung Muscel; Curtea de Argeş; Cabana Lin, Cota 1000, Sinaia; Tabără internațională Timişoara; 2014, 2015 – Tabără internațională „Dan Platon“, Aluniș (Prahova).
Are expuse lucrări de grafică şi pictură în colecţii particulare din ţară şi străinătate, respectiv Taiwan, Islanda, Irlanda, Franța, Italia şi Canada.
Despre el, cunoscutul artist Marcel Beşgu scrie: „Mi-a plăcut opera grafică a lui Dragoș, care posedă capacitatea rară de a pune în discuție o imagine ce se refuză privitorului facil, o pluritate de preocupări și tehnici precizând un registru tematic distinct și ingenios elaborat. Desenele explorează concluziile meditației artistului în contactul pe care-l are cu natura. Majoritatea lucrărilor sunt structuri abstracte, articulate cu elemente geometrice sau o linie gestuală liberă. Artistul ne propune o expoziție cu un stil foarte clar conturat, care reprezintă o sinteză plastică de un înalt rafinament estetic.“