„Via, sensibilă ca un om”. În Prahova, la Jercălăi (Urlați), Ceptura și Chițorani…

Unde se găsesc gospodăriile viticole ale Arhiepiscopiei Bucureștilor? În zona Dealu Mare – Prahova, respectiv la Ceptura (27 de hectare), Urlați (Mănăstirea Jercălăi, 8 hectare) și Chițorani (12 ha).
„Ca soiuri predominante sunt cultivate Sauvignon Blanc și soiuri roșii sau negre, Cabernet Sauvignon, Merlot și și Fetească Neagră, la care se adaugă și struguri albi Muscat Ottonel și Sauvignon Blanc”, informează Ștefan Totorcea într-o postare pe site-ul BAZILICA.RO.
Iar în condițiile în care anul acesta strugurii s-au copt mai repede față de alți ani, la Jercălăi, Ceptura și Chițorani culesul a început deja!
„Dacă anul trecut am avut o recoltă între 10-12 tone, anul acesta, cu intemperiile și cu seceta pedologică, avem între 8-10 tone, ceea ce este mulțumitor”, estimează Părintele Aurelian Dragu, inspector la Sectorul Agricol, Viticol și Silvic al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Sugestivă este și comparația „Via, sensibilă ca un om”, context în care este citat Părintele Inginer Aurelian Dragu: „Cum sunt oamenii când sunt agitați și un pic stresați, așa se stresează și via. Ea trebuie să facă un rod, să-l țină, însă uneori nu mai are cu ce să-l alimenteze. De multe ori, cum să spun, se epuizează”.
(Foto, George Ioniță)
Mai multe detalii în linkul de mai jos:
<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fbasilica.ro%2Fposts%2Fpfbid02gVSgDSgPRFZi45bdJpawAa524HB9wJdX3B1KrYMuUxEgPsMYfLGRZuXNzCH1QJipl&show_text=true&width=500″ width=”500″ height=”520″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowfullscreen=”true” allow=”autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share”></iframe>