…Iar acum, dăm legătura Șoimilor din Apostolache!

Simion Pelmuș/Fl.Tănăsescu


Rândul  de sus, de la stânga la dreapta: V. Ciovînă, C. Preda, T. Doru, Cr. Apostol, I. Ungureanu, I. Zaharia, D. Călescu, Al. Radu, I. Vișan;
Rândul de jos: G. Petre, G. Drăghici, L. Burtoiu, M. Bratu, N. Banu, I. Udrea, N. Pelmuş, V. Dima 

Secat-au fântânile cu roată la Apostolache! Au rămas în cumpănă cele care scot, la vremea asta ciudată, nămol. În cumpănă, ca un meci egal, al cărui rezultat final urmează să fie stabilit „în prelungiri”. 
S-au schimbat multe, într-o jumătate de veac, numai terenul pe care evoluează echipa locală – Șoimii Apostolache – este, cum  ar zice avocatul Viorel Ciovînă, președintele Asociației de Fotbal din localitate,  „inalienabil”.
Adică nu se înstrăinează!
A, că-i prescriptibil, e altă treabă. Fiindcă alți tineri – pe care-i vedeți mai jos, în galerie – joacă, acum, pe acest gazon, e o altă poveste despre fotbalul care merge mai departe.
Schimbare post pe post, așadar, într-o localitate în care de peste 50 de ani,  fotbalul nu a încetat să existe. Peste o jumătate de veac de când „fotbaliști de fotbaliști” – deci, născuți, nu făcuți! – au lăsat urmele trecerii lor pe gazon!
Fie că au jucat cu teniși chinezești, fie c-au avut ghete cu crampoane. Sau că mingea era la fel de rotundă, doar că avea șiret!
S-au asfaltat ulițele prin comună, se scrie pe table inteligente la școală, numai tehnicianul Nicolae Pelmuș a rămas fidel caietelor în care sunt trecute rezultatele echipei Șoimii Apostolache. 
Iar dacă Nini nu are trecut pe vreo filă meciul cu Fulga, din urmă cu ceva  zeci de ani, în memoria fotbaliștilor pe  care îi vedeți îmbrăcați în albastru au rămas golurile lui Constantin (Costică) Ciovînă.
„Și-atunci l-au luat toți cei prezenți la meci pe brațe și l-au băgat în bufet. Atâta bucurie era!”, își aduce aminte tehnicianul Nini Pelmuș. 
A fost și este un apropiat Petrolului Ploiești fostul fundaș al echipei, Dan Călescu. Doar că duminicile lui au fost, aproape mereu, la Apostolache. Fie pe vremea când asigura defensiva, fie acum, ca suporter.  
Și nu-i singurul!
Au dispărut multe la Apostolache. Că așa sunt vremurile. Numai că, de stai bine să te gândești, echipa aceasta este puntea de legătură între un demult (care parcă a fost ieri), un prezent (poate fi văzut în foto, mai jos) și-un viitor (încă nu avem informații despre el, dar sună frumos). 

Imaginați-vă că ar fi trasate, imaginar, cu infraroșii, toate diagonalele sau pasele țesute, atâția ani și ani, pe terenul Șoimilor! Ai zice că-i mai ceva ca-n  filmul „Misiune imposibilă”, numai că la Apostolache au fost și, mai ales, au rămas,  oameni care au făcut posibilul ca echipa să existe.   
Se văd, în schimb, modernizările și investițiile datorită primarului Mihail Bratu: tribună, vestiare pentru gazde și oaspeți, și multe altele.  
Gândiți-vă că în urmă cu zeci de ani, nu existau mijloace moderne, ca acum, astfel încât să fie înregistrat cineva care își aducea scăunelul de-acasă și făcea tactica, de pe margine, mai ceva ca fostul antrenor nea Nicu Dobre.
Iar tactica era: „Lunga, lunga, n-o pierdea!”.
Au dispărut multe, dar nu şi amintirea unor victorii sau înfrângeri care fac parte și din fotbal, și din viață. Şi nicio tabelă de marcaj din lumea nu simte mai bine câte crampoane, câte scandări, câtă pasiune s-a pus în fotbal, la Şoimii Apostolache.
Și se pune! Nu de alta, dar odată promovată în Superliga B1, Seria Est, echipa trebuie închegată.
S-au implicat oameni, se implică.
Dar, despre acest lucru, mai la sfârșit de august, început de septembrie.

Până atunci, să amintim că la Apostolache a avut loc un amical între „cei bătrâni” – un fel de a spune – și cei tineri, care s-a încheiat cu scorul de….
Ei bine, nu-l cunoaștem!
Știm doar rezultatul: Datorită fotbalului din localitate,  mai vin și „fii satului”  răspândiți care prin țară, care prin lumea asta rotundă ca balonul de fotbal. 
Gata, dăm legătura altor localități! Poate iau exemplul Șoimilor Apostolache…