6 August. Tabla Buţii, Ceraşu – Prahova. 102 ani de neuitare…

Un veac şi încă doi ani s-au împlinit azi de la înfiinţarea Cimitirului Eroilor de la Tabla-Buţii, Ceraşu – Prahova, acolo unde îşi dorm somnul veşnic 94 de militari identificați și alţi peste 1.300 neidentificați!
Remember: Ora 12 a zilei de 13.11.1916… La Tabla-Buții, inamicii au deschis foc puternic, trăgând continuu până la ora 13.30, asupra pozițiilor apărate de militarii români de la: Crucea Mandei, Dealul Mănăilă și Cota 1.364.
Bombardamentul a fost urmat de ofensive puternice, cu forțe numeroase ale inamicului și de contraatacuri ale armatei române, militarii români apărând eroic muntele Tabla-Buții, Vf. Crucea Mandei, Dealul Mănăilă. Dar cu ce preţ!
În urma acelui bombardament de o oră și jumătate, declanșat de către artileria germană asupra pozițiilor apărate de militarii români la Tabla Buții, și a luptelor terestre declanșate între armata germană, mai numeroasă și mai bine dotată, și militarii armatei române, a rezultat acel mare număr de militari morți, de ambele părți beligerante, care odihnesc veșnic în Cimitirul Eroilor de la Tabla Buții.

Azi, 6 august 2024, pompierii prahoveni i-au comemorat pe eroii care şi-au dat viaţa în luptele ce au avut loc la Tabla Buţii, în timpul Primului Război Mondial, în crâncenele lupte cu armatele germane şi austro-ungare, pentru apărarea trecătorilor Carpaţilor,
Context în care, ISU Prahova aminteşte: „ca în fiecare an, manifestările comemorative au fost organizate sub genericul „Columnă pentru nemurire”, la cimitirul eroilor de la Tabla Buţii şi au debutat cu slujba de pomenire şi cinstire a eroilor, după care au urmat alocuţiuni ale oficialităţilor locale şi judeţene, iar apoi depuneri de coroane la monumentul eroilor.
Este o nobilă și frumoasă datorie să elogiem eroii neamului românesc și să transmitem generațiilor ce vin forța morală de care au dat dovadă eroii cunoscuți și necunoscuți, pentru apărarea țării noastre”.
(Foto, ISU Prahova)