Despre maioneză şi „gospodine” care ne spun cum ni se taie pădurile…

Nu ştim alţii cum scriu adevărul despre pădure, dar noi încercăm o tentativă de plagiat: „Orice gospodină căreia i s-a tăiat măcar o dată maioneza ne spune cum ni se taie pădurile”.
Şi râdem! Că ne place. Iar într-un acces de sinceritate, să amintim şi a cui este concluzia: a dr.ing. Neculai Marcel Flocea, şef lucrări Facultatea de Silvicultură Suceava.
Nu ştim nici pe la alte direcţii silvice cu cât sau dacă s-a mărit fondul forestier administrat, dar în Prahova acesta a crescut de la începutul anului cu 1.742 de hectare.
Şi ne place să scriem „Dracu’ nu-i atât de negru în ceea ce priveşte viitorul pădurii. Nici albastru. E verde”.
Nu scriem verde crud, că facem trimiterea la pepiniere, puieţi containerizaţi şi alte lucruri la care se pricep „gospodinele”. (A se citi „nu se pricep, se află-n treabă”)
Necuratul e verde fiindcă n-am descoperit noi acest lucru, ci am aflat de la ing. Ovidiu Ştefănescu – responsabil Compartiment „Pază” din cadrul Direcţiei Silvice Prahova – că suprafaţa de fond forestier administrat de către instituţie a ajuns de la la 111.695 la 118.437 de hectare în prezent.
Creşterea nu-i ca-n basmele cu Făt- frumos, ci rezultatul preluării unor suprafețe de păduri lăsate de izbelişte ca urmare a dezinteresului proprietarilor în a le gestiona, al decesului proprietarilor sau din alte diverse motive.
Mai la obiect, preluarea s-a făcut în conformitate cu articolul 16 din Legea 46 a Codului Silvic.
Ce prevede articolul?
Ne spun, fireşte, „gospodinele”, după ce caută pe net.
Şi ne mai explică cum se taie pădurile cu imagini ce fac cât o mie de metri cubi – scuzaţi, cuvinte! – preluate de pe social media.
La o adică, de ce nu?, ar cam trebui modificat un pic şi Coşbuc.
Adică, versul doi din „Din codru rupi o rămurea/ Ce-i pasă codrului de ea!”, ar trebui să sune „Pfaiiii, plânge codrul după ea!”.