„Ajutorului  omenesc nu ne încredința!”. Uneori, însă, da! La Apostolache – Prahova

Poate-i păcat, poate nu, că n-am ascultat de sfaturile preotului paroh  Adrian Gabriel Enescu, de la  Mănăstirea  Apostolache: „Nu scrieți  despre  mine, amintiți despre copii! Nu vreau să apar eu în poze, ei, da!”. 
Și au fost și sunt și vor mai fi mulți copii icoane-vii în taberele organizate în localitate.
Sunt și oameni care pun suflet spre a ajunge la sufletele elevilor veniți în prima săptămână, la Apostolache. 
Iar dacă se spune „Ajutorului omenesc nu ne încredința”, la Apostolache se întâmplă altceva.
Un altceva care – ne facem păcate sau nu – înseamnă „uneori,  da!”
Deci „Ajutorului omenesc nu ne încredința. Uneori, însă, da! La Mănăstirea cu hramul «Adormirea Maicii Domnului»,  Apostolache – Prahova!”    
Ajutor de la doamna preoteasă Paula Enescu, care a avut grijă ca de propriii copii de cei care au fost în prima serie a taberei. Şi urmează alta!
Cu voia Celui de Sus, a voluntarilor Denisa Udrea și Alexandra Pantazi.
Tot  datorită acestor oameni – și al  altora –  pe care îi vom enumera mai jos – cu vorbe de înțelepciune și bună purtare în lume au fost și vor fi binecuvântați și copii ce vor veni săptămâna următoare la Apostolache.
Este o vară în care șase serii de elevi din București și Protoieria Ilfov învață ce înseamnă viața la țară.
Scriam mai sus copii, icoane-vii. Acest lucru pentru că doamna preoteasă Iulia Marinescu îi învață pictura pe sticlă. Și e har, și e dar, cât timp, indiferent de vocație, sfinții  pictați de ei, parcă prind viață.

Viață prinde și Primăria  Apostolache, Mihail Bratu, edilul comunei a avut grijă să redimensioneze și să doteze terenul de fotbal pentru activitățile sportive dedicate oaspeților. Și să se intereseze, zilnic, dacă oaspeților le mai trebuie ceva. 
În fapt, nimic din toate câte s-au întâmplat sau se întâmplă la Apostolache nu-i lăsat în voia sorții.
În grija lui Dumnezeu, da! 
Deci, nu întâmplător, Mănăstirea găzduiește, de câțiva ani buni, încoace, tabere la Apostolache. 
O recunoaștere, în fapt, a dăruirii unor oameni care vor să iasă totul bine.
Și iese foarte bine!

Tabăra de la Apostolache înseamnă şi cateheze, dar și vizite la Muzeul Judeţean de Istorie și Arheologie Prahova, la Conacul Bellu – Urlați ş.a.m.d. 
Sau la Muzeul Ceasului din Ploiești! Timpul, așadar, la Apostolache se măsoară în rugăciuni-respirații, în artă-creații.
Este și o  vreme a păstrării tradiției, datorită prof. Daniela Radu – coordonatoarea grupului folcloric „Bujorel de Prahova” , care oricând își face timp atunci când este vorba despre promovarea cântecului popular.
La fel de bine se poate spune și despre scriitoarea Giorgiana Radu- Avramescu, pregătită întotdeauna să primească oaspeți de  la Apostolache la Muzeul Pietrei, Sângeru. 

Ne-a sfătuit părintele paroh Adrian Gabriel Enescu să scriem despre copii, despre voluntari, și despre școala din localitate.
Aici, facem ca dumnealui…
Așadar și datorită profesorului Simion Pelmuș, directorul Școlii Gimnaziale Apostolache, vara aceasta este un mic efort pentru comunitatea locală, o mare miză mare pentru copiii care au venit și vor mai veni.
Nu de alta, dar timpul alocat și, mai ales, învățăturile cu care îi binecuvântează cei direct implicați în aceste tabere – care se vor desfășura până la data de 1 septembrie – se adaugă celor „șapte ani de-acasă”.
Credeți și nu cercetați cele spuse!