„De data aceasta am încercat să descoperim tainele realizării unei paste modelatoare, din produse pe care le putem găsi în gospodărie”, scrie într-o postare părintele paroh Corneliu Florin Pîrvu, de la Parohia Mireş – Prahova.
De data aceasta, adică azi. Fiindcă, săptămânal, oameni cu vocaţie şi har organizează activităţi cu şi pentru copii în care se pune pe făgaşul normal rostul şi rolul mediului rural.
Cât despre „tainele” satului românesc, ce-am putea scrie? Că pentru unii, reprezintă, din nefericire, ceva dat uitării.
Nu acelaşi lucru se poate spune despre activităţile de la Mireşu Mare, acolo unde lecţiile despre cum să fii „om întreg” sunt legate de tradiţia vieţii la ţară.
Este, credem, o metodă foarte simplă de-a face să nu-ţi uiţi rădăcinile.
Azi, s-a remodelat satul, elevii de la Şcoala Gimnazială Mireşul Mare realizând o machetă a localităţii.
Am adăuga că, la rându-le, cei patru artişti plastici, printre care se numără şi Denisa Popescu – fiică a satului, veniţi de la Bucureşti să-i îndrume pe elevi, au modelat şi caractere.
Fireşte, nu trebuie uitat aportul cadrelor didactice din localitate: prof. Otilia Elena Pîrvu sau prof. Florin Dinoiu – directorul Liceului Tehnologic Sângeru.
Iar pentru a scoate în relief satul românesc, în ultimă instanţă, nu s-a făcut recurs la drone sau alte tehnologii moderne.
„Totul a fost realizat din făină, sare, coloranţi din gospodăriile proprii”, ne-a informat părintele paroh Florin Corneliu Pârvu.
Făină şi sare la Mireşu Mare, Prahova!
Iar dacă scriem „Pâine şi sare”, nu-i nicio supărare.
Nu de alta, dar cu acestea două te întâmpină o parohie, o şcoală, un om dintr-o astfel de aşezare.
A, şi să nu uităm: tot azi, copiii au participat la tombola cărţilor, intitulată „Poveşti cu tâlc”.
Carte! Ce cuvânt folosit din ce în ce mai rar.
Iar noi parafrazăm: „Carte frumoasă, cinste cui nu te-a uitat!”.
Şi sunt mulţi oameni care nu uită că niciun telefon mobil sau tabletă nu valorează cât o carte citită. Am amintit doar câţiva.
Există, însă, şi o dată viitoare, când astfel de retrăiri ale trecutului vor fi scoase în evidenţă „în încercarea de a face un arc peste timp”, ne mai spune părintele Pârvu.
Sau dacă zicem reuşita, nu greşim!
Iar dacă toate aceste lecţii despre tradiţii, viaţă la ţară fi-vor preluate, poate vom crede că veşnicia nu doar s-a născut, dar încă trăieşte.
La Mireşu Mare – Prahova, de exemplu!
(Mulţumim preotului paroh Corneliu Florin Pîrvu pentru fotografii!)