„Cei chemaţi”, intraţi la Galeria de Artă Ploieşti!

Mariana DĂSCĂLACHE-NIȚICĂ
Schimbând un pic discursul liturgic, se poate spune că la Galeria de Artă Ploieşti este valabil îndemnul „Cei chemaţi, intraţi!”.
Sau, „Cei cu talent şi vocaţie ecleziastică, încântaţi-ne!”.
Şi aşa vor face, în perioada 4-17 iulie 2024, patru artişti – Georgiana Sidoriuc, Maria-Valentina Dudu, Loredana Axinte şi Bogdan Ungurean, ale căror lucrări pot fi admirate la Galeria de Artă Ploieşti, Piaţa Victoriei nr. 4.
Vernisajul expoziţiei intitulate „Restaurări din Patrimoniul Eclezial” va avea loc joi, 4 iulie, începând cu ora 17.00.

Câteva cuvinte despre artişti:
Gergiana Sidoriuc face parte din promoția 2010 Master în Arte plastice, decorative și design – Specializarea „Restaurare lemn policrom”, Facultatea de Istorie şi Patrimoniu, în cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu.
A participat la numeroase cursuri de specializare, precum conservarea și restaurarea obiectelor de lemn policrom provenite de la diferite biserici și colecții particulare, respectiv iconostase, catapetesme, sculptură-completări de suport, restaurare elemente sculpturale poleite și repoleire. Totodată, are participări la expoziții de grup și personale în țară, obţinând premii la concursurile naționale.
Icoanele pictate de artistă se regăsesc în colecții particulare în țară și în străinătate.

Maria-Valentina Dudu a absolvit Universitatea Națională de Artă din București, Facultatea de Istoria și Teoria Artei, Secția de Conservare-Restaurare (licență și masterat).
Este membru titular a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Artă Plastică Religioasă și Restaurare din București, fiind expert-restaurator în conservarea şi restaurarea picturii de șevalet, a picturii pe lemn și lemn policrom. A fost atestată la Comisia de Pictură Bisericească din București pentru Conservare și restaurare picturii pe lemn şi lemn policrom. 

Loredana Axinte este „Doctor în biologie”, cu teza „Aspecte privind conservarea unor biserici din lemn din judeţul Suceava împotriva atacului insectelor dăunătoare”, fiind absolventă cu masterat a Universității Al.I. Cuza din Iași, Facultatea de Biologie, specializarea „Conservarea Bunurilor de Patrimoniu Cultural”.
A participat la numeroase activități de restaurare de biserici și obiecte de cult. Activitatea sa expozițională include obiecte restaurate, pictură icoană pe lemn, pictură de șevalet.

Bogdan Ungurean și-a obținut doctoratul la Facultatea de Biologie din cadrul Universității „Al. I. Cuza”, Iași, cu tema: „Conservarea bunurilor de patrimoniu confecționate din lemn și expuse în natură, împotriva atacului insectelor dăunătoare”.
A urmat mai multe cursuri de specializare în domeniul conservării și restaurării, participând, de asemenea, și la activități de restaurare de biserici și obiecte de cult, precum și la expoziții pe teme de specialitate.