La Colegiul Naţional „I.L. Caragiale”, Ploieşti – Nenea Iancu priveşte lumea de aproape. Şi chiar îi place!

Uneori, chiar şi Nenea Iancu trebuie să recunoască că s-a înşelat! Iar acest „uneori” este valabil atunci când se face vorbire despre elevii clasei a III-a A, de la Colegiul Naţional I.L. Caragiale, Ploieşti.
Coordonaţi de către prof. înv. primar Nicoleta Stanciu, aceşti copii – făcând din generaţiile de care ne desparte, nu de puţine ori, un zid al prejudecăţilor – au mai „corectat” un pic, „pe ici, pe colo”, o afirmaţie a domnului Caragiale: „Vrei să cunoşti lumea, priveşte-o de aproape. Vrei să-ţi placă? Priveşte-o de departe!”.
Scriitorul este acum în mijlocul elevilor. Aproape, adică! Mai la obiect, chiar în mijlocul lor.
Fiindcă cei 40 de elevi despre care amintim, au observat lumea din jurul lor şi-au dorit s-o schimbe.
Sunt aşadar, ziduri care despart şi altele – cum este cel pictat de către elevii prof. înv. primar Nicoleta Stanciu– care te fac să priveşti cu optimism ziua de mâine.
Un mâine pe care îl vom apuca, poate, şi noi, cei mai în vârstă.
Noi, care spunem că nu stăteam toată ziua pe telefoane mobile, ci ne jucam „rece, rece/, foc, foc”, atunci când căutam ceva pierdut.
Ei bine, şi cei 40 de elevi din clasa a III-a A ai Colegiului Naţional I.L. Caragiale au găsit: zidul de la terenul de sport, pe care și-au propus să-l reabiliteze și să-l picteze.
Dar, pentru a mişca lucrurile, cum se spune, au cerut un punct de vedere conducerii instituţiei de învăţământ, profesorilor şi, evident, nu în ultimul rând doamnei Nicoleta Stanciu! Fiindcă ştiu şi ei că nimeni nu deţine adevărul absolut. De asemenea, s-au gândit şi la resursele materiale.
Odată găsită înţelegere, mai trebuiau, nu-i aşa?, şi fonduri. Pe cale de consecinţă, pentru a le obţine, elevii au organizat, împreună cu colegii lor de la ciclul primar, un Târg de Paște, unde au pus în vânzare obiecte create de ei.
Aşa a ajuns Caragiale „să coboare” în mijlocul lor. Iar zidul să-i poarte numele!
ZIDUL CARAGIALE – o mândrie pentru colegiul cu acelaşi nume. Mai ales că   a devenit locul preferat pentru fotografiile de la finalul anului școlar.
Şi, cine ştie, poate câteodată, Caragiale însuşi iese de pe zid şi se aşază, discret, într-o bancă, ascultând cum predă doamna învăţătoare Nicoleta Stanciu.
Şi-i tare mândru!
Şi de ce s-a realizat, şi că s-a-nşelat un pic când a spus „vrei să-ţi placă lumea? Priveşte-o de departe!”
La I.L. Caragiale, Ploieşti, o priveşte de aproape. Şi chiar îi place!
***
Fundația Romanian Angel Appeal, cu suportul Romanian American Foundation s-a alăturat mișcării internaționale Design for Change (DfC), România devenind astfel una dintre cele 70 de țări în care acest program funcționează cu succes. În proiect au fost formate 24 de cadre didactice din școli primare și gimnaziale care au aplicat un cerc complet al metodologiei Design for change cu elevii. Doamna profesor pentru învățământ primar Stanciu Nicoleta de la Colegiul Național „Ion Luca Caragiale” din Ploiești a pilotat metodologia DfC , organizând activitățile de lucru în jurul conceptelor de FEEL IMAGINE DO SHARE (SIMTE IMAGINEAZĂ ACȚIONEAZĂ ÎMPĂRTĂȘEȘTE) și cultivând în fiecare copil cu care lucrează spiritul EU POT!În prima etapă, FEEL, cei 40  de elevi din clasa a III-a A au observat lumea din jurul lor, pentru a descoperi ce doresc să schimbe în bine. Au găsit și notat mai multe „PUNCTE FIERBINȚI”.
Au ales dintre acestea zidul terenului de sport, pe care şi-au propus să-l reabiliteze şi să-l picteze.