Departe de noi gândul de-a ține morală. Dar, n-ai cum să nu-ți pui fireasca întrebare: Pe cine mai interesează, azi, Nicolae Iorga?
Da, azi , 5 iunie 2024, când la Vălenii de Munte – Prahova, a avut loc deschiderea expoziției „Nicolae Iorga și contemporanii în documente inedite și medalii”.
Păi, noi suntem ocupați să ne scoatem ochii unii, altora, monșer! Noi punem țara la cale. Ce știi matale?
Ne preocupă atât de tare soarta nației ăsteia, încât – cu știință sau fără – îl cităm pe Sartre: „Infernul sunt alții”. Ăia de la Putere, ăia din Opoziție, ăia care nu sunt cu noi, deci împotriva noastră…
Iartă-ne limbajul puțin cam neacademic, profesore, dar „trăim în miezul unui ev aprins”. Ce știi matale?
Și ce rost ar fi avut să ne fi obosit azi, 5 iunie, ora 12, să-ți onorăm expoziția?
Timp pierdut, nu-i așa? Firește că da.
Erau ceasuri în care mulți dintre noi eram preocupați de binele țării: cu cine votează vecinul de scară, cum stă favoritul nostru în sondaje… Chestii d-astea!
Zău, Nicolae Iorga, ce rost își mai au vorbele-alea „Un popor care nu își cunoaște Istoria este ca un copil care nu își cunoaște părinții”?
Hai să fim serioși! Nici dacă ai trăi acum și-ai zice „O nație care tot nu pricepe c-a luat-o pe arătură nu merită…”
Nu merită multe!
N-o mai lungim, domnule academician! Și știi de ce? Fiindcă destul ne vei plictisi cu expoziția deschisă începând de azi și până-n septembrie, la Casa Memorială a dumitale din Vălenii de Munte.
Și-ar mai fi ceva; teama de a ne uita în oglindă. Și de-a constata cu sau fără voia noastră următoarele: „De-așa vremi se-nvredniciră cronicarii și rapsozii/ Veacul nostru ni-l umplură saltimbancii și irozii”.
***
Potrivit unei informări a Muzeului Național de Istorie a României, instituția, în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” și Colecția „Daniel-Cosmin Obreja” au organizat expoziția temporară „Nicolae Iorga și contemporanii în documente inedite și medalii”.
Tot aceeași sursă mai menționează: „Nicolae Iorga (5/17 iunie 1871 – 27 noiembrie 1940) a fost una dintre acele minți care apar odată la mai multe veacuri și care a revoluționat istoriografia românească. A inițiat noi domenii de studiu, a fondat colecții de documente, publicații istorice, literare, culturale și politice, a predat la Sorbona, la Roma, la Universitatea din București, la Școala Superioară de Război și Academia de Înalte Studii Comerciale. A fost recunoscut ca unul dintre cei mai de frunte savanți ai epocii, bucurându-se de prețuirea personalităților culturale și stima liderilor politici (…).
Curatorii expoziției: dr. Cristina Păiușan și Daniel-Cosmin Obreja.
«Expoziția Nicolae Iorga și contemporanii în documente inedite și medalii» va fi deschisă publicului în perioada iunie-septembrie 2024, la Muzeul Memorial «Nicolae Iorga» din Vălenii de Munte”.
(Foto, Muzeul Național de Istorie a României)
Detalii, în linkul de mai jos.
https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FMNIRoficial%2Fposts%2Fpfbid0NGMMMUDZHzWkQ2exe6PzJL6Ris1RCcBWZikWo3ZwGhzMnSHYdpo5vvYYi2MY7cu9l&show_text=true&width=500&preview=comet_preview