Mariana DĂSCĂLACHE-NIŢICĂ
Dacă „La început a fost cuvântul”, pentru artista Delia Sechel Perrois, „La început a fost …țesustul”, aceasta din urmă fiind şi tema expoziţiei de tapiserie, al cărei vernisaj va avea loc miercuri, 5 iunie, începând cu ora 17.000, la Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”.
Ploişteancă, Delia Sechel Perrois a absolvit Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București (actuala UNArte) promoția 1980, secția tapiserie, clasa profesoarei Theodora Stendl.
În 1992 a câștigat concursul de admitere la specializarea post universitară în domeniul picturii de la Haute Ecole d’Art et Design din Geneva, iar câțiva ani mai târziu a urmat masterul de cercetare în arte vizuale în cadrul aceleiași instituții.
Trăiește și lucrează în Franța și Elveția, unde participă la numeroase expoziții de grup și personale.
A reprezentat România la concursul internațional organizat de ONU Geneva în 2020, o lucrare de-a ei aflându-se în colecțiile de artă ale ONU.
Legăturile artistei cu valorile şi civilizaţia mediului rural românesc au determinat-o ca în 2019 să prezinte publicului elvețian o expoziție în care erau omagiate veșmintele arhaice: ia, fota și brâul.
De asemenea, în lucrările sale, artista „transformă” crestăturile în lemn de pe furcile de tors în tatuaje picturale, cu funcție protectoare pe corpul femeii și al bărbatului prinși în dansul horei!
De altfel, călătoriile și documentările, realizate în satele din România au rămas profund înrădăcinate în spiritul ei, iar graţie talentului său, acestea reapar în creațiile sale mai recente.
Demersul său artistic nu se oprește la decorativismul motivelor geometrice permanentizate din generații ci pătrunde și în semnificația adâncă a acestor «semne» ce codifică o întreagă mitologie arhaică, conservată canonic de meșterii populari.Păstrând în creația sa motivele firului, nodului și a pânzei țesute ea transpune elementul ornamental, într-unul simbolic, arhetipal prin intermediul diferitelor tehnici de pictură, grafică, colaj textil și tapiserie haute-lisse.
Ideea expoziției de față actualizează solidaritatea creației plastice moderne cu universul formelor plastice specifice culturii populare românești, subliniind astfel fenomenul de continuitate și de permanență a tradiției noastre spirituale.
Expoziţia – al cărei curator este Alice Neculea – va fi deschisă pe toată durata lunii iunie.
Detalii suplimentare puteţi afla de la Departamentul Servicii educative, relaţii cu publicul şi documentare al Muzeului Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu Quintus”, tel/fax: 0244.511375, 0244.522264.