Marian Avramescu sau kilometrul zero al caricaturii româneşti. Marţi, la Hotel Central, Ploieşti

Mariana DĂSCĂLACHE-NIŢICĂ
A intra în vizorul caricaturistului Marian Avramescu înseamnă  „că om te-ai făcut”.  Adică te-ai aranjat pe viaţă. Sau, devii celebru fără să vrei. 
Fiindcă Maestrul vede, memorează defectele şi nu iartă. Doar satirizează! 
Nu suportă ipocrizia, nu iartă minciuna, nu-i place duplicitatea. Aşa se face că  printre clienţii săi cei mai fideli se numără  politicienii!
Marian Avramescu este – o spunem fără rezerve – unul dintre caricaturiştii de elită din România.  
Ba, mai mult! Îndrăznim a spune că este  un maestru pe care o ţară nu poate să-l mai încapă. Vorbesc despre acest lucru cele  peste o sută de premii obţinute la nivel internaţional.  
Şi cum o comparţie niciodată nu strică,  Marian Avramescu este aidoma lui Caragiale. Îşi satirizează „victimele”, dar cu blândeţe. Cu înţelegere!
Cu speranţa lui  „Ridendo, castigat mores” (Râzând, se corectează moravurile).
Aici, credem noi, este arta maestrului – născut, nu făcut – care-l scoate în evidenţă faţă de alţi artişti din branşă.
Cum scriam: Ai intrat în  vizorul lui Marian Avramescu, te-ai aranjat pe viaţă.
Altfel stau însă lucrurile dacă îl luaţi dumneavoastră  în vizor.  Că vorba aceea, trebuie să-şi găsească şi el naşul, nu?  

Dincolo de glumă, ideea este că  marţi, 26 martie, începând cu ora 17, sunteţi invitaţi la Hotel Central din Ploieşti, unde va avea loc vernisajul  expoziţiei personale de caricatură-portret, ilustraţii şi acuarelă.
Lucrările  ocupă simezele din holul principal al hotelului din „punctul zero al Ploieştiului”, cum scrie artistul într-o postare.   
Pe de altă parte, a-i vizita  expoziţia de la Hotel Central –  cel puţin pentru cei care îl cunosc –,  parcă-i un imbold.
Membru  al UAP Hunedoara, colaborator al mai multor publicaţii din ţară şi de peste hotare, Marian Avramescu nu te priveşte niciodată de sus.
Dovadă stă invitaţia pe care-o redăm integral: „Marți 26 martie, la orele 17, cu bucurie vă invit la vernisajul expoziției personale de caricatură-portret, ilustrație și acuarelă care a prins viață și consistență urmare a invitației prietenești și generoase a Managerului Hotelului Central, Domnul PAUL PALAS. Lucrările ocupă simezele din holul principal al celebrului HOTEL (BERBEC) CENTRAL din punctul zero al Municipiului Ploiești, unde vă așteptăm cu drag, un pahar de vin și cele trebuincioase realizării unui portret de relativă viteză”. https://www.facebook.com/share/p/G4mLT9GW4dVnmpAT/.