Iraida Florea:  O carte  despre identitatea noastră.  La Centrul Cultural Brebu-Prahova

Mariana DĂSCĂLACHE-NIŢICĂ
Atunci când  auzim despre folclor, despre mituri sau  costume  populare, unii dintre noi le considerăm ca  fiind „relicve”. Sau ca făcând parte dintr-un trecut care nu ne-ar aparţine.
Şi uite aşa, ne înstrăinăm.  Şi mai apoi, uşor-uşor, ne mirăm că ne dezrădăcinăm. 
Iar a nu mai şti de unde vii înseamnă să nu cunoşti nici încotro te îndrepţi. Şi te uimeşte chiar prezentul, care ţi se pare, nu de puţine ori, străin. 

Din fericire, însă, există oameni precum Iraida Florea, care ne redau identitatea. Fie  cuprinsă într-o carte – care va fi lansată sâmbătă, la Centrul Cultural Brebu -, fie păstrând cu sfinţenie, în calitate de custode al Centrului Cultural al Galeriei Colecţiilor de Artă Brebu – amintirea vremurilor de altădată.
Sau, mai corect spus, amintirea noastră! Sau memoria colectivă, cum se mai spune azi.
La Brebu, acolo unde studiind costumele, citind miturile și poveștile, putem afla  răspunsul la întrebările „Cine suntem?”, „De unde venim?”, „Ce zestre emoțională și istorică avem?”.  
Prima întâlnire cu Iraida Florea și cu expoziția IMAGOCOSTUM a fost la Palatul Culturii din Ploiești. Surpriza a fost imensă când în locul unei expoziții clasice de strai popular am pătruns într-o poveste în care costumul etnic românesc era eroul care deși se metamorfozase mergea mai departe.
Expozițiile care au urmat la Muzeul de Artă din Ploiești și la Muzeul Memorial „Nicolae Grigorescu” din Câmpina, având la bază proiectul cultural de imagine HYPERBOREAN FOLKLORE au fermecat vizitatorii. Un fapt inedit în expozițiile Iraidei și o completare de efect au fost fotografiile de costum. Cât timp a fost găzduită la Ploiești expoziția IMAGOCOSTUM, mărturisesc că mi-am început fiecare zi de lucru cu un tur prin săli ca să mă pot bucura de jocul luminii printre exponate, de liniște și cu dorința să mai descopăr ceva care să mă ducă în copilărie când în casa bunicii mă jucam la războiul de țesut.

Cred, aşadar, că lansarea de carte a Iraidei Florea, ce va avea loc sâmbătă, 2 martie, începând cu ora 16, la Centrul Cultural Brebu, reprezintă un punct de reper al  identităţii noastre.
Cert este că evenimentul, organizat în parteneriat cu  Primăria Brebu,  va avea ecouri peste timp.
Fapt este că acest  eveniment, care face parte din seratele Librăriei Elstar, girat de nume grele ale culturii contemporane – enumerăm aici doar pe criticul literar Christian Crăciun și scriitorul Florin Dochia – va însemna un nou început.
O vor confirma timpurile ce vor veni, dacă prezentul încă rătăceşte.
(Foto: Librăria Elstar şi Mariana Dăscălache-Niţică).