Mere, pere, covrigi, nuci… Prin Prahova: Mireşul Mare, Tătaru, Apostolache, Butuci…

Am scris şi noi cum era cândva tradiţia, când în traistă primeau colindătorii câte-o gogoaşă, câte-un covrig…
Sau câte-un măr sau câte-o pară. Am scris  şi vom mai scrie că se întâmplă în Prahova – şi nu numai -, fiindcă oamenii aceştia aduc bucurie.
„Am plecat să colindăm…Veste mare să vă dăm!”, anunţă Parohia Mireşul Mare. Şi mai aminteşte, într-o postare: „Grupul Parohiei noastre <<Lumini pe înserat>> a colindat, pe la case a urat, aducând bucurie și lumină sufletelor noastre! Duminică, în Ajunul Nașterii Domnului, enoriașii Parohiei Mireș și toți care doresc să simtă bucuria acestei Mari și de nădejde dătătoare Sărbătoare vor fi colindați în curtea Bisericii Butuci, de la ora 11, de Ansamblul <<Bujorel de Prahova>>, coordonat de Doamna Daniela Radu, Grupul de la Buda Crăciunești coordonat de Daria Lazăr, dar și de Grupul nostru, coordonat de preotul paroh ( Corneliu Florin Pîrvu- n.n.) într-o atmosferă binecuvântată, după Sfânta Liturghie. Vă așteptăm cu drag și bucurie!”>

Şi se impun mai multe menţiuni: Gupul „Lumini pe înserat”, coordonat de către preotul Corneliu Florin Pârvu este câştigătorul Marelui trofeu al concursului „Tradiţii şi obiceiuri pe Valea Cricovului”, desfăşurat pe 10 decembrie la Apostolache. Grupul „Bujorel de Prahova” – coordonat de cunoscuta solistă Daniela Radu a colindat deja zona Tătaru – Podgoria, a poposit, după cum scrie mai sus, şi la Mireşul Mare. Iar din informaţiile noastre, tot în Ajun de Crăciun, va colinda şi la Mănăstirea Apostolache.
Daria Lazăr – pentru cine încă nu o cunoaşte – este solistă de muzică populară, de mai multe ori câştigătoare a sus-amintitului trofeu de la Apostolache, făcând parte din juriul care a deliberat la festivalul concurs de la Apostolache. Iubitorii de muzică populară o cunosc – atât pe ea, cât şi pe Daniela Radu, de la televizor.

Nu în ultimul rând: din informaţiile noastre, în data de 24 decembrie, Grupul „Bujorel de Prahova” va colinda şi la Apostolache, localitate a cărei denumire a fost cândva, Măstăneşti.
Deci, Butuci, deci Măstăneşti… Ceva se magic „se leagă”.
Mere, pere, covigi, nuci… Şi la Apostolache, şi la Butuci!
Şi pe unde-o mai colinda „Bujorel de Prahova”…
(Foto: Parohia Mireşul Mare şi Primăria Tătaru)