Artă contemporană de cea mai înaltă calitate pe simezele Muzeului Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”


Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” organizează miercuri, 11 octombrie 2023,începând cu ora 17,  la sediul din Ploieşti, Bulevardul  Independenţei nr.1,  vernisajul expoziției de pictură și sculptură a artiștilor plastici FLORENTINA VOICHI și MIRCEA ROMAN. 
Expoziția poate fi vizionată în perioada 11 octombrie – 11 noiembrie 2023.
Absolventă a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” București, FLORENTINA VOICHI a  participat la expoziții individuale și de grup, cea mai importantă parte a carierei sale desfășurându-se din 2012, cu expozițiile personale de la Palatele Brâncovenești Mogoșoaia, de la Centrul Cultural Internațional „George Apostu” din Bacău, Galeria Simeza București, Muzeul Județean Târgu Jiu, Galeria „Tipografia” – Combinatul Fondului Plastic București, Muzeul de Artă Craiova, Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău, Palatul Culturii Iași, sau Leilei Gallery București.
Intersant este că în anul 2001 a abandonat pictura şi s-a consacrat scrisului. Momentul de declic în urma căruia s-a produs această spectaculoasă înlocuire de opţiuni şi, implicit, de limbaje artistice, l-a constituit reîntâlnirea (în perioada studenţiei asistase la câteva cursuri ale sale) cu Victor Ieronim Stoichiţă, renumit critic şi istoric de artă de talie europeană, fost membru al Şcolii de la Păltiniş. Astfel a luat naștere volumul  „Cartea pictorei”,  apărut în 2007 la Editura „Vinea”. Cartea  include şi un text care poartă acelaşi titlu, respectiv „Cartea pictorei”, în care Florentina Voichi îşi expune  pe larg  concepţia despre pictură ca artă supremă. De asemenea, tot în Cartea pictorei este incus un studiu documentat asupra picturii, conceput pentru a-i servi în anul în care a predat Istoria artei la Institutul Media Pro, Facultatea de Cinematografie.În concepția artistei, „Pictura deține calitatea de a dezvălui în frumusețea materialității ei nuanțări mai fine decât cele pe care le pot face cuvântul sau sunetul”.
MIRCEA ROMAN a  absolvit  Institutul de Artă „Ion Andreescu” din Cluj –  Clasa Sculptură.  Stilul său se apropie afectiv și artistic cel mai mult de profesorul său Eugen Gocan –  „adept al unei sculpturi cu accente expresioniste bine temperate și cu multe personaje”, chiar dacă sculptorul îl consideră pe  Jeno Korondy  drept adevăratul său mentor.După ani de observație, studiu, încercări, lucru, Mircea Roman debutează în forță în 1989 cu o expoziție personală ce propunea o sculptură de manieră neo-expresionistă. 
Anul 1992 este unul prolific – devine singurul sculptor român câștigător al Marelui Premiu al Trienalei de Artă la Osaka și bursierul Delphine Studio, fapt care marchează începutul unei mari schimbări: sculptorul se mută la Londra! Tot în același an lucrează în Tabăra de sculptură International Sculptors’ Symposium Schwarzenberg, Grenzganger, iar  în 1994 merge în Tabăra de sculptură „Internationale Ausstellung von Werken zeitgenössischer Bildhauer im Park von Schloß Altshausen”, Skulpturenpark Herzogin Diane.În peisajul artistic românesc poate fi regăsit cu expoziții personale din 2005, la Galați, București, Bacău, Tg. Jiu, Craiova, Miercurea-Ciuc, precum și la numeroase expoziții de grup în România și în străinătate.
Ca recunoaștere și prețuire în anul 2000, de Ziua Națională a Românie, primește Ordinul național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii”.Alături de Marele Premiu de la Osaka și de Bursa Delphine Studio, Londra a mai fost un mare număr de premii și recunoașteri ale muncii de creație depuse de-a lungul vieții dintre care amintim: 1988  -Premiul Atelier 35 București, 1990-  Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru tineret, 2008 – Medalia de Aur a Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, 2017 – Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru Sculptură, 2018 – Premiul pentru Arte Plastice „Constantin Brâncoveanu” al Fundației Alexandrion, România. 
***
Așadar, programul expozițional al Muzeului Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” va cuprinde la acest final de an  două expoziții de amploare, ce vor ocupa întregul spațiu expozițional al muzeului. Este vorba despre expoziția de pictură și sculptură a  celor doi artiști amintiți mai sus,  urmată de Expoziția Bienalei Internaționale de Gravură Contemporană, „Iosif Iser”, ediția XV-a, cea din urmă, putând fi admirată din noiembrie 2023 până în martie 2024. Pe cale de consecință,  la Ploiești, pe simezele Muzeului de Artă,  finalul anului este dedicat exclusiv artei contemporane de cea mai înaltă calitate! Abia din martie 2024, simezele muzeului se vor bucura din nou de lucrări din patrimoniul muzeului nostru.
Pentru detalii suplimentare, vă stă la dispoziţie Departamentul – Servicii educative, relaţii publice şi documentare din cadrul Muzeului Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus“, tel./fax: 0244 511375, tel. 0244 522264.