Soprana RODICA VICĂ… Sau despre câţi oameni minunaţi are ţara asta, iar noi rămânem cantonaţi în festivaluri de doi bani


Mâine, 1 octombrie 2023, începând cu ora 16.00, Salonul de Muzică al Muzeului Național Peleș din Sinaia va găzdui concertul de deschidere a turneului internațional „CARMEN SYLVA – 180”. Evenimentul va fi susţinut de către Rodica Vică – soprană (Austria/România), Maria Bîldea – harpă (România/Grecia) și Silvia Irina Zimmermann – istoric literar, traducătoare și ilustratoare (Germania/România). Turneul se desfăşoară în contextul marcării a 180 de ani de la nașterea poetei Carmen Sylva – Regina Elisabeta a României. Este un Proiect iniţiat şi pus în scenă chiar de către soprana Rodica Vică, ploieşteancă „adoptată” de Austria, unde locuieşte în prezent. Doctor în muzică, Rodica Vică este, fără doar şi poate, unul dintre ambasadorii culturali ai României. Dar un ambasador care nu epateză prin declaraţii, care nu îşi clamează patriotismul. Fiindcă, ştiţi cum se spune: unele lucruri se fac discret, fără să declaraţii patriotarde.
Absolventă, printre primii, a Colegiului „Carmen Sylva” din Ploieşti, a intrat pe primul loc la Universitatea de Muzică din Bucureşti. Crescută într-un mediu de intelectuali – mama, profesoară de matematică, tatăl – inginer silvic, vocea sopranei Rodica Vică i-a adus numeroase premii, pe măsura vocaţiei sale.
Ar fi putut foarte bine să fie scriitoare, după cum declară într-un interviu pentru Revista Tango, fiind sfătuită de către fratele său – Constantin Vică, filozof şi scriitor – dar a ales să urmeze această cale: să ducă pe scenele lumii, prin muzică, esenţa sufletului românesc. Probabil că literatura românească a pierdut o scriitoare. Cu certitudine, însă, a câştigat o voce.
Şi ce voce!
Fireşte, Rodica Vică nu aduce voturi. Nefiind cunoscută în ţară aşa cum ar merita – şi cu atât mai puţin în Prahova… – nu strânge în jurul său politicieni, care să se fotografieze cu ea. Dar ştiţi cum se spune: „Nimeni nu este profet în ţara sa”. Din păcate! Sau din fericire!
Tot într-un interviu recent artista declara: „Este imperios necesar să ne raportăm la valorile inestimabile pe care le are şi le-a avut ţara noastră. Şi mai cred că este, poate, una dintre soluţiile de a ne dezvolta următoarele generaţii într-o direcţie optimă.” (RevistaTango).
Iar noi am adăuga că ea însăşi face parte din generaţia prin care ţara asta se mai poate salva. Mâine, aşadar, pe scena de la Sinaia, soprana Rodica Vică va face cunoscut primul episod al Proiectului „Carmen Sylva – 180”, gândit încă din urmă cu şase ani. Iar dacă tot ne întrebăm retoric cât timp îi trebuie ţării ăstea să revină la normalitate, răspunsul este şi mâine, la Sinaia. Şi mâine, fiindcă, Turneul „Carmen Sylva -180” înseamnă, în fapt, continuarea unei munci începute în urmă cu ani şi ani de către Rodica Vică.
În loc de încheiere, parafrazăm din Mircea Eliade: atâţia oameni de valoare- precum Rodica Vică – are ţara asta, dar noi cădem pe spate la festivaluri de doi bani, în urma cărora rămân toate „obiceiurile-deşeuri” adunate cam de vreo treizeci de ani.
Detalii despre evenimentul care va începe mâine, la Sinaia, în linkul de mai jos.
https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FMinisterulCulturiiRomania%2Fposts%2Fpfbid0QuYQfKZFJekJ31iVyP1miNcNQwfVaAUqBfFL2uw1VMRAA4XgmzKHJ3RbTq948DG9l&show_text=true&width=500