Daţi-ne voie să credem că au ştiut ctitorii acestui chiar sfânt locaş – Mănăstirea Apostolache din judeţul Prahova – ce lasă în urma lor. Doar că nu ne-au spus. Şi mai credem că poetul Lucian Avramescu nu s-a îndoit că la Muzeul Pietrei din Sângeru vor răsuna glasuri de copii ce vor admira picturile fiicei sale, Luciana. Şi vor citi, cum au făcut-o săptămâna aceasta, din volumul de versuri pentru copii, publicat de poet împreună cu fiica sa. Săptămâna aceasta, când o altă serie de „trimişi speciali” – de la Protoieria Ilfov Nord – a fost la Apostolache. Pentru că, până la urmă, ceeea ce se petrece în zona rurală de pe Valea Cricovului este ceva special. Acolo nu se striveşte corola de minuni a lumii, ci dimpotrivă: se petrec lucruri fireşti, ceea ce înseamnă în vremurile de azi, minuni.
Mai îndrăznim să credem că au ştiut ctitorii Mănăstirii sfânt locaşului acesta – Comisul Apostolache, cu soţia sa, Voichiţa, preotul Ioan Tudor, preotul Alexandru Ion – că osteneala lor pământească n-a fost zadarnică. Şi că, la rândul lor, preoţii Adrian Gabriel Enescu (Parohia Apostolache), Caesar Cranta (Protoieria Ilfov – Nord) şi Gheorghe Diţu (Parohia Vărbila) şi-au dat silinţa să le explice oaspeţilor-copii despre toate acestea. Care copii vor duce mai departe şi vor povesti ce înseamnă firescul de zi cu zi. De aceea spunem că „Biruit-au gândul” ei, copiii din tabăra de la Mănăstirea Apostolache, Prahova.
Ce-i drept şi…e păcat, zona aceasta este prea puţin cunoscută.
Doar că vestea despre ea va fi dusă, cu siguranţă, de seriile de copii venite, vară de vară, să se joace, să se plimbe, să înveţe a picta pe sticlă, îndrumaţi de dna. preoteasa Iuliana Marinescu. Supravegheaţi de voluntarii Teodora Popescu şi Mara Cotruţă. Învăţaţi să acorde primul-ajutor de pompierii de la punctul de lucru Apostolache.
S-avem iertare, dar suntem convinşi, zona acesta a Văii Cricovului – Mănăstirea Jercălăi – Apostolache – Sângeru se petrec miununi.
Miununi, fără ghilimele. Că nu-şi au rostul…