Dacă zidurile Castelului Posada ar vorbi…


„Nu merită să cauţi fericirea în căsătorie, sigur nu o vei găsi”


„Aerul boem al curții interioare a Castelului Posada îmbie la relaxare. Cu ușurință vă veți transpune în nobila lume a Prințesei Bibescu, pe urmele căreia vă invităm să pășiți!” este îndemnul postat pe Facebook de Muzeul Cinegetic al Carpaţilor, Posada.
Iar dacă zidurile ar vorbi, poate am auzi şi despre nobila prinţesă care a fascinat personalităţi ale vremii, cum ar fi poetul Rainer Maria Rilke sau preşedintele Charles de Gaulle. Ori ne-ar pune pe gânduri concluzia amară a acesteia „Nu merită să cauţi fericirea în căsătorie, sigur nu o vei găsi”.Sau, dacă am vizita Muzeul Cinegetic Posada, poate că am afla ” faptul că a fost o femeie frumoasă, inteligentă, elegantă, talentată, sensibilă şi bogată nu i-a asigurat însă Marthei Bibescu şi fericirea despre care a crezut toată viaţa că nu poate exista în lipsa <<iluziei iubirii>>. 
În căutarea acestei iluzii, Martha a trecut printr-un lung şir de poveşti de dragoste, cele mai multe soldate cu eşecuri sentimentale. Frumuseţea Marthei, aflată la vremea adolescenţei, l-a vrăjit de timpuriu pe prinţul George Valentin Bibescu. La doar 14 ani  Martha s-a logodit cu prinţul Bibescu care avea  16 ani. Căsătoria s-a făcut cu dispensă de la Vatican, Martha fiind catolică” (fragment din „Historia” – Curiozităţile şi culorile istoriei).  

Foto: Muzeul Cinegetic al Carpaţilor Posada